Invazie de omizi la Constanţa. Zeci de copaci au fost acoperiţi cu pânze de larve

Data publicării:
OMIDE

Copacii care mărginesc drumul spre poarta 4 a Portului Constanţa au tranformat peisajul în unul demn de filmele de groază: sunt înveliţi în pânze albe care se întind de la coroană până la sol, pe tufe sau pe iarbă.

"Sunt foarte multe şi sunt nişte pânze de paianjen.... Nu ştiu, nu e normal. Am mai văzut pe stradă pomi la fel, sunt aceeaşi pomi dar nu sunt la fel", a spus o femeie.

Oamenii spun că primele omizi au apărut în urmă cu o săptămână dar de atunci situaţia a scăpat de sub control.

Seceta dar şi lipsa prădătorilor naturali ai omizilor, o specie de viespi, au dus la înmulţirea excesivă a larvelor. Copacii ar trebui stropiţi cu insecticide pentru a elimina o posibilă invazie şi la ceilalţi pomi din zonă. Specialiştii spun că arborii ar putea să îşi revină doar dacă nu mai ies noi larve.

Răzvan Popescu Mirceni, biolog: "E vorba de nişte larve care par de fluturi din familia geometridae. Dacă îşi încheie ciclul şi au o singură generaţie copacii au şansa să îşi revină chiar anul acesta să dea un nou set de frunze."

Primăria a pasat iniţial responsabilitatea curăţării zonei Administraţiei Portuare dar, într-un final, o echipă de la serviciul Dezinsecţie şi Deratizare a început totuşi curăţarea zonei.

Luiza Pară, inspector la Serviciul Dotari Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare: "Deşi nu aparţine de noi, noi ne-am făcut treaba ca să nu dăuneze populaţiei."

Pentru dezinsecţia municipiului Constanţa Primăria a alocat în această primăvară 30.000 de lei.

reporter: Annabelle Borş
operator: Cătălin Vârban >

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri