Jumătate istorie, jumătate agrement

Data publicării:
BALCIC

La o jumătate de oră de mers cu autoturismul de la ieşire din Vama Veche, sau la 3 ore și jumătate de la Giurgiu, descoperim Balcicul.

O variantă și mai ieftină, dar și mai confortabilă, este să vă cazați la unul dintre resorturile aflate la câțiva kilometri de oraș și să faceți naveta, cu autoturismul sau cu transportul în comun. De exemplu, la 8 km înainte de Balcic, un complex de 2 stele din zona Kavarna, aflat pe malul mării într-un cadru extrem de frumos, curat, îngrijit, oferă nenumărate posibilităţile de distracţie.

Valentin Krumov manager: După cum vedeţi, noi suntem, pe barcă, în faţa complexului Sf George. Puteţi merge la echitaţie, puteţi să vă plimbaţi cu jet-skiul, avem castelul de la Balcic, mai putem merge şi la golf.

De aici, turiştii se pot îmbarca pe un velier care îi va plimba pe ţărmul mării până în Balcic. Priveliştea este incredibilă iar stațiunea privită din largul mării dă impresia unui amfiteatru cu foarte multe case ridicate chiar şi pe pantele munţilor.

O astfel de plimbare până la Balcic durează aproximativ o oră și costă aproximativ 30 de euro pentru un adult si 15 euro pentru copii. Din acelaşi complex puteţi închiria şi skyjet-uri. Costa mai mult, dar reduceţi durata de deplasare între cele două localităţi.

Marian Cioacă reporter Digi24 Constanţa: Cei care vor să aibă parte de mai multă adrenalină pot închiria un skyjet, Pentru 15 minute de plimbare veţi plăti în Bulgaria doar 30 de lei. 

Din largul mării veţi observa că ţărmul Mării Negre are plaje înguste care se află la peste 150 m sub nivelul oraşului. Balcicul este amplasat în trepte, iar versanţii de calcar au dat denumirea de Oraşul Alb, în timp ce întreaga zonă a Balcicului a fost numită Coasta de Argint, datorită structurii calcaroase care o face să strălucească efectiv deasupra mării.

Cel mai vizitat obiectiv turistic de aici este Castelul Reginei Maria. Construit între anii 1924 - 1931 de arhitecţi italieni, palatul impresionează prin simplitate şi bun gust. Cele 14 camere, două terase şi un balcon pot fi admirate în fiecare zi de turişti.

Grădina botanică a palatului este și ea o surpriză pentru cei care o viziteză. Sunt mii de specii de flori, cactuşi şi arbori. Fiecare colţ este atent îngrijit, fiecare secţiune are ceva distinctiv și totul este în perfectă armonie cu peisajul natural al locului. Nu este de mirare, pentru că, așa cum însăși Regina Maria nota în jurnalul ei, florile au însemnat nu doar o simplă pasiune, ci și un mod de viaţă.

În drumul spre ieşirea din Castel veţi întâlni o casă mică în care veţi putea degusta vinuri într-un peisaj de vis.

Anna Koleva proprietar de magazin de vinuri: Este o sticlă foarte veche cu vin bulgăresc. Este foarte specială pentru că, pe vremuri, se exporta acest vin în Franţa şi probabil şi în alte ţări. Aceasta este Mentovka, cu mentă. Înăuntru, o sticlă foarte rară, uitaţi-vă la dop cum închideau ei sticla în acele timpuri.

Anna Koleva îşi întâmpină, zilnic, clienţii cu zâmbetul pe buze. Face asta de mai bine de 10 ani, de când a deschis aici magazinul de vinuri. Acum, beciurile casei familiei sale numără peste 10.000 de
sticle, însă nu toate sunt de vânzare.

"Această sticlă este foarte specială, deoarece este marcă înregistrată bulgărească tradiţională, făcută din strugure Mavrud. Găsim acest tip de strugure doar în Bulgaria, iar această marcă a fost exportată în alte ţări, ca de exemplu Franţa", a spus Anna Koleva. 

O astfel de sticlă de vin costă între 20 si 50 de leva, adică între 45-110 de lei. Atraşi de Balcic sunt şi jucătorii de golf.

Hana Koleva director de marketing: Avem cinci lacuri, doi profesori de golf, astfel că toţi pot veni să joace golf, pot lua lecţii de golf, şi, după 10, 12 sau 15 lecţii pot obţine un green card. Sunt şase mii de metri pătraţi de terenuri de golf, 18 găuri pentru golf cu cinci lacuri şi 12 km de drum pentru maşinuţele de golf.

Complexul se laudă cu cel mai mare spa-hotel de cinci stele din sud-estul Europei- are nu mai puţin de 3000 de metri pătraţi. Dintre oaspeţii resortului, o cincime sunt jucători de golf și familiile lor. Aici există şi o Academie de Golf.

Unul din instructorii academiei este Gabriel Toader. I-ar fi plăcut să antreneze în România, dar condițiile ofeite de angajatorii bulgari l-au convins să vină aici.

Oaspeţii au la dispoziţie şi alte facilităţi sportive şi de agrement. Tirul sportiv este una dintre cele mai gustate. Găsiţi un astfel de poligon la doar 3 km distanţă de zona Balcic.

Dimitri Ivanov campion national la tir sportiv: Este un sport olimpic numit skeet and trap 40 de leva-25 de trageri cu puşca cu ţintă, 20 de leva cu pistolul, 10 gloanţe indiferent de calibru, 20 de leva...tot. 

O altă experienţă pe care nu ar trebui să o rataţi în Bulgaria este echitaţia. Puteţi călări pe malul mării pentru că proprietarii resorturilor vă aduc caii la locul în care sunteţi cazaţi.

Silvana Petrova instructor de echitaţie: Dacă vor să călărească profesional le oferim lecţii.

Ascuns vederii de ţărmul înalt al Mării Negre, Balcic este ideal pentru minivacanţe: un loc relaxant, cu multă verdeaţă şi multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber în natură. activ.

reporter: Marian Cioacă

operator: Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri