La Constanța a început recensământul moaştelor. Autentificarea relicvelor va fi făcută de antropologi şi de preoţi de la Patriarhie

Data publicării:
moaste

Arhiepiscopia Tomisului va termina în curând inventariera moştelor aflate în lăcaşurile de cult de pe raza judeţului Constanţa. Un registru al acestora a fost solicitat de către Patriarhia Română care va realiza un catalog cu moaştele existente pe întreg teritoriul României pentru ca ortodocşii să cunoască exact bisericile şi mănăstirile unde le pot găsi.

Călin Gavrilaş, putătorul de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului: "În Arhiepiscopia Tomisului sunt in jur de 15 lăcaşuri de cult, mă refer atât la bisericii de parohie , cât şi la mămăstiri, care au racle cu sfinte moaşte".

Cei care descoperă moştele, de obicei sunt arheologii. Ei le cer părerea antropologilor pentru identificarea şi autentificarea moşatelor. Oamenii de ştiinţă descoperă lângă oseminte şi anumite inscripţii care atestă numele martirilor.

Constintin Cherea, şef Sectie Muzeul National de Istorie şi Arheologie: "Pe baza acestor informatii si a coroborării cu informaţiile scrise de care dispunem se poate face o astfel de identificare, dar numai de către antropologii care analizează osemintele respective". 

Simona Gemănaru, psiholog: "În situaţia în care se crează un fenomen de masă, avem de-a face cu influenţa grupului din care facem parte, noi suntem nişte persoane influenţabile".

Preoţii constănţeni îi îndeamnă pe oamenii să se roage în continuare la moaște.

Maxim Vlad, preot: "Prezenţa sfintelor moaşte ne descoperă sfinţii, cei în care se odihneste Dumnezeu, pregustă anticipat starea de care noi toţi oamenii ne vom împărtăţi la învierea generală".

Constănțenii continua să se închine în lăcașurile de cult în care au fost depuse.

Fețele bisericești susțin că osemintele descoperite de oamenii de știință pot fi considerate moaște dacă există o inscripție în respectivul mormânt care să ateste minunile făcute.

Mai mult decât atât, aceste trebuie să aibă un miros plăcut, eventual de mir. Acestea trebuie autentificate de antopologi şi recunoscute de Patriarhia Romană.

reporter: Marieta Iorga
operator: Cristian Caciauna 

editor; Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri