Lebede pe apă. Peste 20 de păsări iernează în Golful Turcului din Eforie Sud

Data publicării:
lebede eforie

 

Geta Andreeaş este una dintre zecile de persoane care vin să hrănească lebedele. Locuieşte în Eforie Sud şi odată la câteva zile coboară în golf cu mici atenţii pentru lebede.

"Pâine le dăm mâncărică, noi suntem localnici. Sunt domestice, să ştiţi că îţi mănâncă şi din mână."

Oamenii au venit și din Constanța, special să le vadă, iar copiii sunt cei mai entuziasmaţi și o parte din ei s-a documentat înainte să vină să le admire.

Alături de lebede, pescăruşii se înfruptă şi ei din bucăţile de pâine care plutesc pe apă.

Lebedele au venit în golf deoarece este o zonă mai adăpostită, pe timpul iernii. Specialiștii spun că mâncarea adusă de localnici este bine venită, dar acestea s-ar descurca și singure.

Marian Tudor, biolog: "Ele sunt capabile să-și găsească hrana fără ajutorul oamenilor. Într-un fel este și bine pentru că că în această perioadă a anului au nevoie de rezerve energetice mai mari, dar pe de altă parte nu e bine pentru că în felul acesta ele sunt obișnuite să vină în golf și mai devreme sau mai târziu cineva va încerca să și le prindă."

În România, lebedele se află pe lista păsărilor protejate de lege. Oamenii nu au voie să le vâneze, iar fapta se pedepseşte penal cu, închisoare de la 3 la 7 ani.

reporter: Annabelle Borş
operator: Alexandru Brînzaru 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri