Litoralul, devastat de furtună. Vremea rea din ultima perioadă a creat un tablou sumbru

Data publicării:
LITORAL INUNDAT

Marea a avansat amenințător și nu dă semne că s-ar retrage prea curând. În sudul stațiunii Mamaia apa ajunge până la clădirile și terasele de pe plajă, care sunt la mila naturii. Patronii de terase și baruri au făcut ziduri din saci de nisip, pentru ca apa să nu invadeze încăperile.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Vântul puternic din ultima perioadă a răscolit întreg litoralul. Pe lângă nisipul, crengile sau gunoaiele aduse pe faleză, cei care se încumetă să se mai plimbe în această zonă se vor lovi și de umbrelele care au fost „aruncate" de pe plajă."

În mijlocul stațiunii plajele goale și gunoaiele compun un tablou dezolant. Ghirlandele atârnă de porțile de fier care stau să cadă, iar acoperişurile barurilor au fost smulse de vânt. Până când vremea nu-şi va reveni, nici digurile care vor opri apa mării să se dezlănţuie nu pot fi construite.

Marieta Iorga, purtător de cuvânt ABADL Constanța: "Pentru stoparea eroziunii costiere, sau diminuarea ei, ABADL are în derulare un proiect, cu finanțare europeană, astfel încât, până la sfârșitul anului viitor vor fi amplasate în larg diguri."

Specialiștii pun eroziunea costieră pe seama digurilor care opresc aluviunile să refacă malul plajelor.

Simion Nicolaev, directorul ICDM „Grigore Antipa" Constanța: "Una dintre principalele cauze ale eroziunii costiere în partea de nord a litoralul românesc este lipsa, sau diminuarea debitului de sediment solid. S-au diminuat la peste jumătate urmare a construcției lucrărilor hidrotehnice pe fluvii, în special Porțile de Fier I și II. Iată că o lucrare efectuată la 7-800 km în amonte se reflectă asupra litoralului românesc."

reporter: Paul Greavu

operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri