Mihail Kogălniceanu va fi bază permanentă NATO. Unitatea militară va fi extinsă, a spus ministrul Apărării, Mircea Duşa

Data publicării:
exercitiu militar capu midia

Operaţiunile NATO de pe teritoriul României se intensifică pe zi ce trece, iar acest lucru presupune resurse mai mari şi baze militare mai bine puse la punct.

În acest sens, discuţiile dintre demnitarii români şi americani au condus la o concluzie clară: baza de la Mihail Kogălniceanu trebuie să devină mai puternică.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Reprezentanţii Statelor Unite au cerut încă din primăvara acestui an efective mai mari la Mihail Kogălniceanu. În acest context, partea română doreşte permanentizarea, extinderea, dar şi întărirea bazei."

Miltarii români şi americani se antrenează în aceste zile la Babadag, unde fac trageri cu armament uşor şi greu, deminări şi exerciţii de recunoaştere. În timpul verii, aplicaţii similare au loc şi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

"Exerciţiile militare bilaterale, prezenţa navelor militare americane în portul Constanţa şi a militarilor SUA la Mihail Kogălniceanu, ca şi sprijinul acordat de partea americană în cadrul NATO sunt acţiuni care demonstrează că Parteneriatul româno-american este unul valoros, funcţional şi important pentru România", a precizat ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Analiştii văd în dezvoltarea bazelor militare un semnal pe care NATO doreşte să îl trimită Rusiei.

Marian Zidaru, analist militar: "Probabil că se doreşte a se întări prezenţa militară americană în scop de descurajare a unei eventuale agresiuni în zona Mării Negre."

Flota românească va fi supusă anul viitor unor lucrări de modernizare, care să ajungă în timp la performanţele navelor de luptă de peste ocean.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "2014 a fost un an aglomerat la malul mării: USS Truxtun, USS Vella Gulf, USS Cole, USS Ross şi USS Mount Whitney. Acestea sunt cele cinci nave americane care au ajuns în acest an în Portul Constanţa."

Pe lângă baza militară de la Kogălniceanu, se intenţionează şi dezvoltarea bazei de la Deveselu, în special în materie de apărare antirachetă.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri