Misiune pe plajă. Militarii americani şi angajaţii Ambasadei SUA au curăţat nisipul

Data publicării:
AMERICANI PLAJA

Peste 300 de voluntari: reprezentanţi ai forţelor armate americane prezenţi în România, angajaţi ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii, locuitori şi reprezentanţi ai autorităţilor din Constanţa, sportivi şi elevi, membri ai Forţelor Navale ale României şi ai Jandarmeriei au curăţat pe o distanţă de un kilometru, plaja din centrul staţiunii Mamaia.

Printre militarii de la baza americană din Kogălniceanu l-am întâlnit pe Brian Smith. Spune că acţiunea este una benefică şi este mândru că poate ajuta oamenii şi locurile din România.

Brian Smith, militar american: Am venit în Mamaia să curăţ plajele pentru că şi eu vin ca turist şi vreau să văd staţiunea curată şi frumoasă. Cel mai mult am găsit capace de sticle, de la oamenii care au băut apă şi le-au aruncat pur şi simplu pe jos, am găsit şi câteva paie lângă ele.

Voluntarii au mai găsit mormane de gunoaie, peturi şi mucuri de ţigară: "Sunt trei saci pentru că acesta este pentru metale, acesta pentru plastice, iar acesta pentru gunoaie menajere. -De ce este important să le separăm? Să putem să le refolosim după, pentru că asta este ideea principală, nu doar să curăţăm plaja ci şi să putem să ne facem şi resurse pentru viitoarele materiale pe care le vor folosi generaţiile viitoare."

După două ore, în doar un kilometru de plajă, trupele americane şi voluntarii au strâns aproximativ trei tone de deşeuri. Departamentul de Stat american şi ambasadele SUA din întreaga lume se implică constant în acţiuni de curăţare a plajelor. Speră, astfel, să evite poluarea mărilor şi oceanelor.

Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti: Aceste lucruri pot fi foarte dăunătoare pentru resursele marine. Peştii, păsările şi alte vietăţi marine le pot inghiţi, iar aceste fire se pot încolăci pe ele. Vrem să ne asigurăm că viaţa marină este mai bună, că avem mări şi oceane mai puţin poluate, care produc peşte sănătos.

Evenimentul a fost organizat în contextul apropiatei conferinţe anuale dedicate oceanelor care va avea loc în 5 şi 6 octombrie în Santiago, Chile.

reporter: Luiza Nicolae
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri