Moartea vine pe sub apă. Poluarea de pe Canalul Dunăre Marea Neagră a omorît tone de peşte

Data publicării:
canal dunare

 

Primul care a văzut cum petrolul din adâncuri omoară încet-încet peştii a fost patronul fermei situată chiar pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră, în apropierea oraşului Năvodari. Cum se încălzea afară, cum apăreau irizaţii la suprafaţă. Reziduurile ajungeau rapid în crescătoria lui, fiind aduse de curenţi.

Dragoş Onea, adminsitrator fermă piscicolă: "Gravitatea vine din faptul că provine dintr-o apă publică şi anume Canalulul Poarta Albă Midia Năvodari, ceea ce a distrus munca mea şi ferma mea piscicolă, iar pe de altă parte a distrs un ecosistem acvatic". 

Ferma pisciolă nu este singura afectată de această poluare care încă este tratată cu superficialitate de autoritățile de mediu. În zonă se află o mănăstire care nu poate folosi apa nici măcar pentru irigat.

Daniel Brujban, stareţ Mănăstirea "Acopermântul Maicii Domnului", Năvodari: "Avem probeme cu apa. am constatat asta in lucru de zi cu zi. Avem câiva căţeluşi ne-au mai murit din animăluţe, din proumbei, din găini, copacii pe care i-am udat s-au uscat". 

Singura autoritate care recunoşte situaţia din zonă, dar care nu are competenţă în descoperirea poluării este Autoritatea Canalelor Navigabile.

Severin Anastasie, director executiv Direcţia Explotare ACN: "Este adevărat că în jurul Canalului există o serie întreagă de conducte, cu mai mulţi operatori, şi noi am fost afectaţi, dar până în prezent nu ştim care dintre ei a produs poluarea respectivă".

Patronul fermei s-a plâns până la Comisia Europeană, când a văzut că autorităţile de mediu nu iau măsuri concrete.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Constanţa au făcut cercetări şi analize ale apei. Le-am solicitat şi noi aceste rezultate, însă până la această oră nu am primit niciun răspuns.

reporter: Marieta Iorga
operator: Cristian Caciauna, Liviu Erimia

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri