Sari la conținut

Muncă în condiţii extreme. Brutarii şi patiserii lucrează la temperaturi de peste 50 de grade Celsius

 

Staţiunea Mamaia. Puţin după orele prânzului. În faţa fast food-urilor sunt cozi de cel puţin zece persoane. Pentru cei care îi servesc pe turişti, munca este infernală.

Mihai Ciote, patron patiserie: "E mai cald acolo decat afara? Da, mult mai cald! Câte grade sunt înauntru? Mult.. 45- 50!"

La asemenea temperaturi corpul are nevoie de pauze mai dese, de ventilaţie suficientă plus hidratare continuă.

Doina munceşte 8 ore într-o brutărie din staţiunea Mamaia. Spune că patronul îi asigură 4 litri de apă zilnic, dar corpul rezistă greu chiar şi hidratat.

Patronii unităţilor de alimentaţie publică de pe litoral vor da, în curând, piept cu inspectorii ITM. Controalele au început la 1 august, dar se vor intensifica zilele următoare.

Florentina Vişan, purtător de cuvânt ITM Constanţa: "Probabil în perioada imediat următoare vor urma verificări şi la shawormerii, la brutării.  Salariaţii ar trebui să informeze Inspectoratul din timp dacă locul de munca nu e prevăzut cu aceste condiţii."

Amenzile pentru nerespectarea condiţiilor de muncă la temperaturi ridicate sunt între 1500 şi 2000 de lei.

reporter: Anca Medrea
operator: Mihai Ciobanu 

editor web: Anca Medrea