O nouă licitaţie fără ofertanţi. Spaţiile din Gara CFR Constanţa, neînchiriate

Data publicării:
gara-interior

Gara Constanţa nu s-a aflat, nici de această dată, în cărţi. O nouă licitaţie, un nou eşec. Preţul de pornire a fost stabilit la 47 de lei pe metrul pătrat. Reprezentanţii CFR spun că mai jos de atât nu pot merge. Este un preţ minim pentru a se acoperi impozitele, taxele şi cheltuielile cu spaţiile respective. Şi de ce fug agenţii economici de această zonă?

Florin Stamate, Serviciul Exploatare-Patrimoniu, CFR Constanţa: "Datorită sezonului scurt: două - trei luni pe an când sunt trenuri şi, în extrasezon, lipsa călătorilor, autogara din faţa staţiei care preia călătorul şi nu mai sunt călători pentru trenuri, poate şi tariful ridicat datorită valorii mari a investiţiei şi chiria ridicată."

Valorea reală, spun experţii, ar fi jumătate din suma cerută.

Ioan Ududec, analist imobiliar: " În general, preţurile pentru spaţiile comericale au scăzut destul de mult. Sunt foarte multe spaţii comerciale libere. Dacă cineva doreşte să dacă activităţi de comerţ, sau activităţi de serivcii, dacă oferă mai mult de 5 euro pe metrul pătrat. În general, aici s-a ajuns."

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Centrul comercial din Gara Constanţa are două săli de cinema, restaurante, spaţii comerciale. Mai mult de jumătate nu sunt închiriate. Spaţiile goale nu produc nimic. Doar consumă. Şi încă foarte mult: 60.000 lei pentru gaz, întreţinere, salubrizare şi alte cheltuieli."

Călătorii spun că măcar un restaurant, sau un bar, ar fi mai mult decât bine.venit, mai ales că, uneori, au de aşteptat trenuri de legătură. Este şi cazul Iustinei care trebuie să ajungă acasă, în Maramureş. Trebuie să aştepte două ore următorul tren de legătură şi este însoţită de fetiţa ei, în vârstă de un an.

Peste nouă milioane de lei au fost investiţi, în 2010, din fonduri europene pentru modernizarea Gării. CFR preferă, în continuare, să piardă bani decât să scadă preţul chiriei.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Şerbănescu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri