Oaza de linişte de la Techirghiol. Micuţa biserică de lemn este veche de trei secole

Data publicării:
manastirea techirghiol

Mânăstirea Sf. Maria îşi are începutul în 1928, atunci când patriarhul Miron Cristea a cumpărat în Techirghiol o casă impunătoare şi a înfiinţat un sanatoriu preoţesc pentru clerul din întreaga ţară. 23 ani mai târziu, în 1951, Preafericitul Justinian a adus în noul aşezământ și o biserică de lemn construită la 1700 de meşterii din comuna mureșeana Maioreşti. Lăcațul de cult era la a doua mutare, după ce ani de zile a stat în grădina castelului Pelişor.

Răsufora Macarie, ghid Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol: "Biserica este construitã din bârne de stejar în grosime de 25 - 30 cm, nefiind finisate. Modul de îmbinare este tradițional pentru bisericile din Transilvania se numește coadã de rândunicã și anume este un mod de îmbinarea bârnelor fãrã cuie."

Marian Cioacã, realizator Digi 24: "Edificiul a fost supraînãlþat pe un postament de piatrã, punându-se astfel ºi mai bine în valoare frumuseþea ºi armonia acestei bisericuþe de lemn. Pictura s-a realizat în mai multe etape de diverºi zugravi din zonã, pãstrându-se pânã în zilele noastre."

Biserica adăposteşte una dintre cele mai inedite picturi, cea a Sfântului Hristofor, mucenicul cu cap de câine. Este o piesă unică, de o frumuseţe extraordinară, ascunsă parcă într-un colț întunecos al micii mânăstiri.

Răsufora Macarie , ghid Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol: "Specific iar pentru pictura din secolul 18 din Transilvania este sfântul Hristofor care în acestã bisericuțã apare mai original pictat, cu capul de câine și în asociere cu moartea în acest mod era pictat. În perioada respectivã chiar și pe casele țãranilor și considerau cã acest sfant mai mult ca alții îi apãrã de duhurile rele."

Arsenie Papacioc, duhovnicul care a făcut celebră mănăstirea

Faima mănăstirii se leagă însă de marele duhovnic Arsenie Papacioc, cel datorită căruia Techirghioulul a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din ţară. Cunoscut drept „Pustnicul de la malul mării", părintele Papacioc, pe numele de botez Anghel, s-a stabilit aici relativ târziu, la mijlocul anilor 70, după ani grei de temniţă comunistă.

A fost considerat de credincioşi vindecătorul sufletelor împovărate de păcate. La chilia părintelui Arsenie Papacioc făceau coadă cu orele oameni simpli veniţi din toată ţara să-şi descarce sufletul. Și acum, mulți vin să se roage pentru că simt cum spiritul marelui duhovnic îi veghează din ceruri.

"Mi-a rãmas în minte tot ceea ce m-a sfãtuit pãrintele și chiar și acum când nu mai este printre noi simt și îi simt puterea. De fiecare datã când vin, știu cã mi se îndeplineşte tot ceea ce-mi doresc și trec peste necazurile pe care le-am avut în aceastã viațã tulburatã și plinã de bucurii și încercãri", a spus o credincioasă din Techirghiol.

Atelier de icoane

Mãnãstirea este renumitã în toatã țara și pentru atelierul de icoane, înfiinþat și condus de Maica Teoctista, școlitã la o mânãstire din Grecia.

Maica Teoctista: "Am învãțat ușor la început. Parcã-i mai greu acum decât la început. Reporter: existã cerințe, reușiți sã și vindeți? Măicuţa: Nu luãm comenzi pentru cã acum lucram pentru bisericã trebuie sã terminãm catapeteasma poate pe urmã dar foarte rar."

Maica Varvara: "La început a fost dificil, îmi era teamã, ziceam cã nu mã pricep dar când am pus mâna am vãzut cã merge, încet, încet cu rãbdare. În cãt timp realizaþi o picturã? --Depinde de mode uneori dureazã douã-trei zile alteori o sãptãmânã, alteori şi mai mult."

Ca să ajungeți în acest loc plin de har, dacă veniți dinspre București, la ieșirea de pe Autostrada Soarelui, treceți prin Agigea și ajungeți la Techirghiol. Mănăstirea Sfânta Maria este pe strada Ovidiu, la numărul 5.


Reporter: Marian Cioacă
Imagine: Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri