Olimpici de liceu la materii universitare. Doi elevi constănțeni au fost medaliați la un concurs internațional 

Data publicării:
olimpici

Diana și Costin au 17 ani șI învață La Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța. Sunt pasionați de oceanografie, geologie, meteorologie sau astronomie, materii care nu se mai regăsesc în programa de liceu. Cu toate acestea s-au pregătit și au obținut două medialii la Olimpiada Internațională de Științe ale Naturii din Spania.

Diana Catană, medaliată olimpică: "Într-adevăr nu prea se mai studiază și noi am apelat uneori la ajutor de la profesori universitari care ne-au dat materiale. Mi-aș dori să intru în domeniul astronomiei sau al fizicii, sau altă pasiune mai veche de-a mea ar fi biologia, undeva la inginerie genetică."

Costin Dobrin, medaliat olimpic: "Anul acesta organizatorii au ales să propună subiecte mixte, foarte strâns legate de problemele de mediu din ziua de astăzi, adică schimbările climatice, poluarea, epuizarea resurselor și să știți că fără o bună cunoaștere a acestor științe ale pământului nu vor reuși, ca planetă, să trecem peste problemele de mediu. Bunicul meu a fost profesor de geografie și de la el cred că am moștenit această ramură de științele pământului."

În nordul Spaniei, cei doi au trecut de patru probe teoretice care au pus la încercare cunoștințele adunate din fizică, chimie, sau biologie. În partea practică a concursului, elevii s-au folosit de cunoștințele complexe din materiile care în România se predau la facultate. Un dezavantaj aparent, pentru că participanții din alte țări le studiază încă din liceu.

"E fascinant, cum uitându-te la o scoică de pe mal, până și la un nor de pe cer poți să afli o poveste, sau cel puțin o parte mică dintr-o poveste foarte frumoasă a planetei noastre", a spus unul dintre elevi.

Atât Diana, cât și Costin sunt hotărâți să-și continue studiile în țară. Spun că aici sunt şi mentorii lor precum mama lui Dorin care le este şi profesor de fizică.

Claudia Dobrin, mama lui Dorin: "Aveam încredere în el că va obține ceva și el era încrezător, ținând cont de faptul că mi-am pus în slujba lui toată experiența pe care am avut-o cu elevii mei olimpici internaționali."

Gheorghe Moraru, directorul adjunct al colegiului: "Îi răsplătim cu acea căldură sufletească, cu apreciere și sunt sigur și convins că prin comitetul de părinți al școlii vor găsi și niște resurse financiare să-i răsplătim."

Chiar dacă şcoala le ocupă Mult din timp, Diana şi Costin reuşesc să se şi relaxeze.

La a opta ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului au participat peste 100 de elevi din peste 20 de țări.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri