Pericol de poluare în Tulcea. Un vechi depozit de reziduuri ar fi contaminat pământurile

Data publicării:
POLUARE

De mai bine de 2 săptămâni localnicii din Vararie Balta, un cartier de la periferia municipiului Tulcea, trăiesc un adevărat coşmar: pământul este îmbibat cu o substanţă albiciosă, asemănătoare cu sodă caustică.

Ana Butuc, localnică: "Acum apa nu se mai poate folosi. Aici este ceva toxic. Apa era curată înainte.
Ud grădina, dar nu ştiu ce o să mănânc. Dacă apa nu e curată nici zarzavaturile nu vor fi."

Oamenii se tem cădacă într-adevăr există o sursă de poluare, substanţa ar putea ajunge şi în pânza freatică şi mai departe în fântâni.

Necazul localnicilor este cu atât mai mare cu cât în apropiere există un lac a cărui apă era singura sursă pentru animalele scoase la păscut pe câmp.

Problema pleacă de la un depozit subteran de reziduri, printre care s-ar putea afla şi sodă caustică, de la fostul Combinat de Alumină peste care o firmă locală ar fi depozitat o cantitate foarte mare de zgură iar sub presiunea ei, substanţa toxică s-ar fi infiltrat în pământ, până la suprafaţă. Alertaţi de prefectură, comisarii de la garda de mediu s-au deplasat la faţa locului de unde au prelevat probe.

Marin Bădiţă, prefectul judeţului Tulcea: "Spune ca rezultatele vor fi gata peste 10 zile. In zona a fost depistata o cantitate prea mare de 270.000 tone de materiale."

Garda de Mediu a dat primele amenzi: "Pentru depozitarea zgurii procesate pe malul canalului învecinat suprafeţei concesionate de către firmă, a fost aplicată amendă contravenţională în valoare de 75.000 lei."

Contactaţi de o echipă Digi24 Constanţa, reprezentanţii firmei ne-au transmis că, din punctual lor de vedere, nu este vorba de poluare cu sodă iar substanţa albicioasă este un reziduu vegetal.

reporter: Annabelle Borş
operator: Alexandru Brînzaru 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri