Peste 100 de medici lipsă. Spitalul Judeţean Tulcea este ţinut pe linia de plutire de către medicii pensionari

Data publicării:
medici lipsa


În fiecare zi, de la 7.30 dimineaţa, medicul Nicolae Georgescu îşi vizitează pacienţii. Uneori sunt chiar şi o sută de bolnavi de văzut. Apoi, coboară la cabinetul din policlinică unde alţi 50 îl aşteaptă să îi consulte, să le prescrie reţete sau să le semneze diferite acte.

Nicolae Georgescu, medic oncolog
"A început la 7.30. Este ora unu, mai am încă 6 internări care au venit în ultima oră şi nu am apucat să văd pacienţii. În policlinică am terminat la 11.30 - 47 de persoane examinate."

Doctorul Georgescu se îngrijeşte singur de pacienţi încă din anul 2000. Săptămâna trecută medicul a lipsit, decis să termine cu munca la spital şi să se dedice numai familiei. Dar nu a putut să-şi abandoneze pacienţii. O să încerce să ţină pasul în speranţa că măcar un rezident se va angaja aici, de anul viitor. O săptămână bolnavii au rămas ai nimănui iar medicamentele şi o serie de adeverinţe nu au putut fi eliberate pentru că au necesitat parafa medicului oncolog.

Mircea Teodorescu, directorul medical al Spitalului Judeţean Tulcea
"Am apelat la medicii oncologi din judeţele limitrofe care nu au fost dispuşi să vină. Eram în negocieri avansate cu unul dintre ei şi speram să vină de astăzi. din fericire, omnul doctor Georgescu s-a reîntors şi ne ajută, în continuare, până la 1 martie, cum are contactul."

Și în alte secții ale spitalului din Tulcea sunt probleme.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa
"Singurul medic pediatru din Spitalul Judeţean Tulcea deserveşte şi Clinica de Neonatologie sar face gărzi şi la Urgenţă. Anul viitor ar trebui să iasă la pensie. Dacă face acest lucru, 2 secţii vor rămâne descoperite."

Elena Breţcan, şef Secţia Pediatrie
"Dacă suntem trei şi luna are 30 de zile sau 31 de zile, avem 10 gărzi sau 11 gărzi. Normal, câte ar trebui? Cred că cinci, iar noi dublăm."

Şi pentru că al treilea medic este în concediu, fiecare dintre cei rămaşi face acum 16 gărzi pe lună. În total, deficitul de medici este de peste 100. Tinerii medici nu vor să mai profeseze la stat acolo unde salariile sunt infime iar echipamentele vechi. Sunt atraşi de mediul privat sau de străinătate. În ambele situaţii, salariile pornesc de la 2000 de euro pe lună în timp ce aici, la stat, medicul Georgescu, spre exemplu, după o viaţă dedicată medicinei are un salariu de...1.600 de LEI pe lună.

reporter:Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri