Pista pentru F16 este aproape gata. Primele şase aparate de zbor vor ajunge în 2016 în România

Data publicării:
DUSA2

În baza aeriană se lucrează ca pentru armată: bine şi riguros. Aşa susţin oficialii români. Aşa se vede şi la faţa locului. În aproape jumătate de an, pista, hangarele, depozitele de combustibil, muniţie şi armament, dar şi atelierele de reparaţii şi întreţinere trebuie să fie gata.

Cătălin Băhneanu, comandantul Bazei Aeriene 86 Feteşti: "În acest moment, lucrările care sunt în derulare respectă termenele contractate şi avem garanţia că vor fi terminate la timp."

În total, lucrările costă 31 de milioane de euro. 10 milioane de euro sunt bani din bugetul MApN, restul, ajutor de la NATO. Aproape opt ani, România nu a găsit fonduri suficiente pentru dotarea armatei, la standardele Alianţei. Toate aceste schimbări se fac pentru ca prima escadrilă formată din şase aparate de zbor F16, cumpărate din Portugalia, să poată ateriza şi decola în siguranţă.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "După terminarea lucrărilor, pista va avea o lungime de 2.800 de metri, tocmai pentru ca avioanele de tip F16 să poată opera aici."

Deocamdată, aparatele de vânătoare nu au fost aduse din Portugalia. Sunt în curs de modernizare atât în ceea ce privește mecanica şi elementele de război electronice, cât şi integrarea în sistemele de coordonare a zborului. La baza 5 Aeriană de la Montreal se instruiesc, de anul trecut încoace, 75 de militari români.

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale: "Avioanele sunt, o parte din ele, modernizate, iar anul viitor , primele 6 vor vor intra în serviciul Armatei Române. Le-am menţinut în Portugalia pentru pregătirea piloţilor."

România va trebui să renunţe de tot la aparatele de zbor din dotare, Mig 21 Lancer, care sunt depăşite. Armata are în plan să cumpere alte şase avioane F16 până în 2018. Surse apropiate Ministerului Apărării vorbesc de o achiziţie de la aviaţia americană.

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale: "Nu pot să vă dau un răspuns în momentul de faţă. Noi facem evaluări, de fapt colegii mei de la Forţele Aeriene fac, până în iunie, când vom avea şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării vom prezenta o variantă de realizare, de achiziţie a celei de-a doua escadrile."

F16 este un avion de producţie americană. 25 de state din lume îl au în dotare în acest moment.

2% din buget pentru Apărare

2% din PIB este bugetul asumat de România la summitul NATO din Ţara Galilor. Banii ar trebui să garanteze finanţarea exerciţiilor militare şi a misiunilor din largul Mării Negre.  

reporteri: Paul Greavu, Anca Medrea
operatori: Cristian Caciauna, Florin Lungu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri