Portuarii nu se lasă. Lozinca protestatarilor: "Master Plan = Disaster Plan"

Data publicării:
protest port-1

Protestele din Portul Constanţa nu se opresc nici în această săptămână. Operatorii economici şi reprezenanţii sindicatelor au fost marţi la comisia de transporturi a Camera Deputaţilor, unde au discutat despre taxele mari pe care Administraţia Portuară le percepe afaceriştilor şi despre reorganizarea portului prevăzută în Master Plan. Operatorii portuari speră ca argumentele lor să aducă şi rezultatele aşteptate.

Ştefan Muntoiu, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Patronale "Operatorul Portuar": "Comisia pentru transporturilor de la Camera Deputaţilor va întreprinde câteva măsuri şi anume va solicita Ministerului Transporturilor raportul corpurilor de control. Sunt până acum trei rapoarte, inclusiv cel care se desfăşoară acum şi care trebuie să se finalizeze."

Reprezentanţii muncitorilor din Portul Constanţa le-au spus membrilor comisiei că actuala conducere a administraţiei nu le mai reprezintă interesele şi, din acest motiv nu mai există niciun fel de cale de comunicare.

Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare: "Singura reacţie pe care o aşteptăm din partea conducerii portului este demisia! În bloc sau individual, cum cred dumnealor."

Temerile angajaţilor din Port

Angajaţii se tem că taxele mari, dar şi posibilitatea ca Portul Vechi să devină Port Turistic, i-ar putea lăsa pe drumuri. Ştefan Erimia lucrează de peste 40 de ani în port şi spune că dacă va rămâne fără loc de muncă va ieşi forţat la pensie.

Ştefan Erimia, macaragiu: "Cât vedeţi voi aici, tot portul vechi, începând cu dana 24 până în dana 0 nu-i de muncă absolut nimic. Deci absolut nimic. Dacă acum, taxele aproape se dublează, păi patroni cu cine să mai negocieze?"

"Toate societăţiile care activează în acest perimetru vor trebui să-şi închidă practic punctele de lucru din zona respectivă şi atunci, inevitabil locurile de muncă vor fi reduse", a spus un angajat. 

Cei aproximativ 150 de protestatari s-au manifestat zgomotos, iar pentru a se încălzi în cele câteva ore petrecute afară, în frig, au băut ceai adus de colegi.

Angajaţii din port susţin că protestele vor continua, iar operatorii spun că nu se vor opri până nu vor fi luate în calcul revedincările lor. În acest sens, ei sunt hotărâţi să ajungă în audienţă şi la ministrul Transporturilor.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri