Preţuri mai mari, acelaşi buget. Românii alocă pentru sărbători o sumă de bani egală cu cea din 2013

Data publicării:
oameni-multi-pe-strada-1

Când vine vorba de sărbători, românii nu mai fac economie. Bugetul alocat de românii din mediul urban pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, Crăciun şi Revelion este puţin peste 1.500 lei. Dacă în 2013 aveam o creştere a bugetului cu aproape 300 lei faţă de decembrie 2012, în acest an nu avem diferenţe semnificative din punct de vedere al creşterii consumului".

Aşa se face că, pentru cheltuielile alimentare suma medie alocată anul acesta este de 602 lei, similară cu cea din 2013, de 600 lei. În schimb, în cazul produselor nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă suma medie alocată a scăzut uşor, de la 498 lei la 467 lei.


Dacă vorbim despre călătorii şi excursii organizate în perioada sărbătorilor, lucrurile se schimbă. (CARTON2) Avem de exemplu o creştere a numărului orăşenilor care vor pleca în concediu, dar o scădere cu 375 lei a sumei medii alocate pentru asta, de la 1.524 lei în 2013, la 1.149 lei acum.

O altă categorie de cheltuieli pentru sărbători este cea a ieşirilor în oraş, la restaurant, pentru care persoanele intervievate intenţionează să aloce, în medie, aproximativ aceeaşi sumă ca anul trecut, de 372 lei.

Ca în fiecare an, aproape 90% dintre respondenţi intenţionează să ofere cadouri celor dragi. (CARTON3) Articolele de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucăriile şi cosmeticele sunt în topul preferinţelor. Suma medie pentru aceste cadouri este de 470 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri