Rafale de onomatopee. Militarii români şi americani au simulat la Babadag un asalt terestru

Data publicării:
SOLDATI ROMANI SI AMERICANI

 

Militarii s-au îmbarcat într-un elicopter pentru a ajunge la ţintă, într-o zonă controlată de inamic.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Chiar în aceste momente elicopterul Puma Naval a aterizat. Din el vor coborî infanterişti români care vor face joncţiunea cu trupele americane."

Trupele mixte şi-au ocupat poziţiile şi au schiţat planul de bătaie pe hărţi şi diagrame. A urmat asaltul propriu-zis, într-o localitate capturată de inamici. Cum nu s-a folosit muniţie, soldaţii au recurs la alte metode pentru a pune operaţiunea în aplicare.

"Bang, bang, bang! Asigur! Asigur! Bang, bang, bang!"

Cpt. Geanin Stoian, coordonatorul trupelor româneşti: "Nu orice instrucţie se desfăşoară cu muniţie de manevră. Sunt etape ale instrucţiei care se desfăşoară doar pentru a verifica mişcările şi modul de acţiune la diferite situaţii. Muniţia se foloseşte de obicei la exerciţii mult mai complexe."

"S-a stins? Da! Aveţi ghinion!"

După câteva momente de confuzie, în care nici fumigenele nu au funcţionat, cei 50 de soldaţi români şi americani au terminat exerciţiul comun.

Antrenamentele fac parte din seria de misiuni NATO Black Sea Rotational Force 15, care au debutat luna trecută, în ţara noastră. Printre militarii americani prezenţi la Babadag este şi Nicholas Zachary, un soldat care serveşte armata americană de 3 ani. El are experienţa teatrului de război din Afghanistan, iar acum apreciază acţiunile comune cu foţele armate române.

Nicholas Zachary, puşcaş marin: "Cred că este crucial să întărim relaţiile, să amplificăm implicarea NATO şi este minunat că suntem aici."

Lt. Seth Kellogg, coordonatorul trupelor americane: "Ceea ce facem noi aici este să realizăm operaţiuni de asalt şi de apărare pe uscat. Practic, România este ţară membră NATO, noi, americanii, suntem în NATO, aşa că schimbăm idei în ceea ce priveşte abordarea acestor operaţiuni."

În această perioadă au loc exerciţii NATO şi în Marea Neagră, acolo unde 6 nave din România, Canada, Germania, Italia, Bulgaria şi crucişătorul american USS Vicksburg participă la antrenamente în comun. Şi forţele armate ruseşti s-au mobilizat cu miile în zonele de frontieră, acolo unde fac exerciţii militare compexe.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri