Reformă ...fără nimic concret: Ministrul Sănătăţii habar nu are cine va distribui cardurile de sănătate

Data publicării:
eugen nicolaescu digi24

Ministrul sănătăţii îşi doreşte ca asigurările private să devină obligatorii.

"Implicit, prin asigurările private vor fi acoperite alte servicii medicale. Peste asigurările medicale private ce vor fi obligatorii sau voluntare, încă nu ştim cum va veni încă un tip de servicii medicale, ce exced cele două tipuri de pachete, ce vor fi făcute de cetăţeni, atunci când vor dori", a declarat la Constanţa ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.


O veste bună, însă, pentru medicii de familie. Aceştia nu vor mai distribui către populaţie cardurile de sănătate, a spus Nicolaescu. Dar ministrul nu a dat şi o soluţie alternativă. Cu alte cuvinte, nu se ştie cine şi cum va face ca cele 7,5 milioane de cartele să ajungă la populaţie. Până acum, numai în două zone din ţară asiguraţii au intrat în posesia lor.

Cardurile nimănui

"Cardurile pentru Constanţa nu au început încă să fie produse. S-a produs până acum pentru Argeş şi Arad şi urmează să fie produse pentru Bistriţa Năsăud. În funcţie de decizia politică ce se va lua în cursul lunii septembrie, urmează să începem şi distribuţia", a spus Florian Buşoi, preşedintele Casei Naionale  a Asigurărilor de Sănătate.

Un alt punct important abordat la Constanţa a fost lipsa medicilor din spitale. Ministerul îşi propune să rezolve această problemă, dându-le drept de liberă practică medicilor rezidenţi. La fel nu este clar când şi cum se va întâmpla acest lucru.

Rezidenţii, soluţia pentru golurile lăsate de medici în spitale

"Am căzut de acord cu colegiul medicilor ca atunci când un rezident termină un modul să aibă drept de liberă practică pentru acel modul. În felul acesta, acel medic rezident poate să fie încadrat temporar pe acel domeniu. Noi putem în felul acesta să suplinim absenţa masivă a medicilor", a mai subliniat ministrul sănătăţii.

Din păcate, în ceea ce priveşte cele două spitale constănţene aflate în colaps, respectiv CFR Şi Spitalul de ortopedie din Eforie, Ministerul nu a avut nicio soluţie, aruncând întreaga responsabilitate către manageri.

 Reporter Liviu Ghinea

Operatori: Cristian Caciauna, Ionut Capitan

Editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri