Replică 3D a Mormântului Hipogeu. Pentru reconstituire au fost folosite cele mai moderne tehnici

Data publicării:
HIPOGEU

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică au fotografiat în detaliu interiorul monumentului. Apoi, imaginile au fost prelucrate după cele mai moderne tehnici.

Roxana Rădvan, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică: "După toate aceste informaţii cu precizie micrometrică, a putut fi reconstituit atât aspectul exterior, cât şi forma tridimensională."

Replica a fost realizată din polistiren, pe care s-a aplicat un strat de tencuială. Apoi, un grup de artişti plastici a refăcut pictura: o scenă a ospăţului funerar, plus numeroase elemente decorative animale şi vegetale.

Specialiştii spun că, în interiorul Mormântului Hipogeu, pasionaţii de istorie veche şi de arheologie nu vor putea intra niciodată.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: "E, practic, inaccesibil. Este o intrare de 60/70 de centimetri - asta una la mână, accesul este greu - şi, în acelaşi timp, distrug fresca aceasta".

Picturile de pe pereţii cavoului trebuie conservate în condiţii speciale de temperatură şi de umiditate. În lipsa fondurilor, monumentul a fost închis într-o construcţie relativ şubredă de lemn, din apropierea falezei din Constanţa.

Oana Manoilă, reporter Digi 24 Constanţa: "Mii de turişti trec, în fiecare vară, prin această zonă, însă nimeni nu ştie ce ascunde această baracă improvizată. Ei bine, în interiorul ei, se află un cavou vechi de 1600 de ani. Specialiştii, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, au creat o copie identică a cavoului hipogeu, pe care au adus-o aici, la Muzeul de Arheologie. De astăzi, pasionaţii de istorie antică pot să vadă cu arată mormântul în care a fost îngropată o familie romană înstărită."

Pe agenda conducerii Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa se află reconstituirea şi altor monumente ce nu pot fi vizitate.

reporter: Adrian Herţa, Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban, Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri