Sărbători departe de casă. Mii de navigatori români sunt pe mare de Crăciun şi Revelion 

Data publicării:
marinari

 Familia Manole nu va avea parte de sărbători aşa cum le plănuise. Capul familiei, Octavian, este plecat în voiaj şi se întoarce abia peste o lună. Din acest motiv, micuţul Richard îl va primi pe Moş Crăciun alături doar de mama sa.

Petronela Manole a început să se obişnuiască cu gândul că soţul ei va fi departe. De patru ani sunt împreună şi nu este prima dată când se întâmplă să fie separaţi de sărbători.

Le este şi foarte greu să comunice în unele perioade, în special când vaporul pe care Octavian îndeplineşte funcţia de căpitan se află într-un marş lung, la mare distanţă de ţărm.

Petronela Manole Huminic, soţie de navigator: "În patru ani de zile singura sărbătoare împreună a fost Paştele de anul ăsta. Compensăm cu telefoane, cu mailuri, cu poze. E greu. La noi e o tradiţie în familie. Surorile mele sunt şi ele căsătorite tot cu navigatori şi ştiind ce înseamnă viaţa, ştiind cât e greu este: Eu, nu o să mă vedeţi. Ei, da!"

Nu este un caz singular. De altfel, în tradiţia locală lipsa navigatorilor de la evenimentele importante este proverbială. Anul acesta nu va face excepţie, lucru arătat de statisticile Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: "Sunt plecaţi peste 5.000 de navigatori din personalul navigant şi dintre membrii noştri de sindicat jumătate, vreo 2.500 sunt pe mare la ora aceasta, iar din personalul auxiliar probabil că şi ei au un număr de 3-4000."

Navigatorii sunt conştienţi la ce trebuie să renunţe atunci când aleg cariera de navigator. Sacrificiile sunt mari, dar şi banii câştigaţi pe nave sunt pe măsură. Spre exemplu, un electrician care lucrează "pe uscat", nu câştigă mai mult de 3000 de lei. Un ofiţer electrician care lucrează pe mare poate câştiga şi 5.000 de euro lunar.

"Având în vedere că aceasta este meseria noastră, am trecut peste asta şi am sărbătorit când am ajuns în mijlocul familiei", spun marinarii.

Potrivit raportului anual, în 2014 au fost înregistrate la Autoritatea Navală Română aproximativ 31.000 de brevete și certificate de capacitate, iar în urma estimărilor realizate de SLN sunt activi 11.700 de navigatori din care 8350 ofițeri şi 3350 nebrevetați.

reporter: Paul Greavu
operator: Victor Niţă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri