Somova, oaza secretă din Delta Dunării 

Data publicării:
somova delta

La intrare în Delta Dunării, peisajele sunt spectaculoase. Pe Lacul Somova, locul unde începe Delta, sub ochii turiştilor se împletesc imense canale care se încrucişează cu bătrâna Dunăre.

Marian Cioacă - reporter Digi24 Constanţa: "Complexul lacustru în care ne aflăm, Somova - Parcheş, are aspectul unei delte în miniatură. Este situat într-o zonă spectaculoasă, cu numeroase colonii de păsări, iar turiştii pot vizita frumoasele şi mirificele canale ale bălţii cu ambarcaţiuni uşoare puse la dispoziţie localnici sau de operatorii din turism."

Investitorii au simţit potenţialul de dezvoltare al localităţii de la poarta de intrare în Delta Dunării şi au construit chiar şi hoteluri de cinci stele. Toţi mizează pe frumuseţea locurilor.

Florentina Simionov reprezentant marketing: "Cu siguranță că dacă vin în acest complex rezidențial nu ar trebui să rateze niciun apus de soare. Peisajul violatiu este incredibil deci, da recomandăm apusurile de soare care se desfășoară undeva pe lac… În fiecare dimineață pelicanii și cormoranii ne oferă un spectacol extraordinar pe lac iar aceste imagini sunt surprinse de cele mai multe ori prin foto, video."

Malurile lacurilor de aici sunt ascunse de stuf. Iar în stuf îşi găsesc adăpost lişiţe, raţe sălbatice şi stârci. Nu sunt puţini cei care stau cu binoclul la ochi, să vadă spectacolul oferit de natură. Însă, cel mai bine fauna şi flora se observă din barcă. O plimbare costă între 70 şi 140 de euro.

Cristian Sava barcagiu: "Pe lac, plimbările pot dura undeva de la 2 ore, la 4 sau 5 ore. Ca și obiective turistice nu avem decât mănăstirea Saon undeva la trei ore distanță. Pot vedea păsări, de la stârcul galben cenușiu purpuriu, la pelicani, cormorani foarte mulţi".

O excursie la intrarea în Delta Dunării nu se poate încheia altfel decât cu o masă de neuitat. Se spune că nu aţi mâncat cu adevărat bucate din peşte dacă nu aţi ajuns în Deltă, iar unul dintre ingredientele care fac diferenţa este apa din Dunăre.

Lăsând apa în spate, la 12 kilometri distanţă pe malul Dunării, găsim Mănăstirea Saon, ctitorită în 1846.

"Îmi place să vin la mănăstire, să ma rog la Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului. Rep: De ce aţi venit tocmai aici? Aşa a dorit sufletul meu", a spus o enoriaşă.

Vasilica Ioana ghid mănăstire: "În prezent suntem 35 de maici iar principalele activități ale noastre sunt confecționarea de veştminte preoțești apicultura și alte lucrări de întreținere ale mănăstirii."

În atelierul mănăstirii, măicuţele fac cu multă răbdare straie preoţeşti cu motive tradiţionale.

Maica Iustina: "Nu este neaparat dificil dacă faci, ceea ce faci cu dragoste, dacă îmbini dragostea cu rugăciunea atunci totul este frumos și ne gândim la faptul că preoții vor purta veşminte la Sfintele liturghii și ne gândim că vom fi pomenite și noi la slujba si atunci lucram cu spor".

La Somova se poate ajunge uşor cu maşina. Localitatea se află la 15 kilometri de Tulcea, în drumul spre Galaţi.

reporter: Marian Cioacă
operator: Mihai Ciobanu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri