Sportul se face în sala de curs. 30 de şcoli constănţene nu au o sală de sport

Data publicării:
SALI SPORT

Într-o sală obişnuită de curs, dascălii au improvizat un spaţiu în care elevii să facă sport. Au adus spaliere, trambuline, mingi şi câteva saltele. Când orele de sport se suprapun, profesorii improvizează.

Nicoale Smeu, profesor de educaţie fizică: "O oră din cele în care ne suprapunem lucrează colegul, iar cealaltă oră lucrăm în clasă, eu de exemplu. În clasă facem iniţiere în şah."

Corina Teodorov, directorul şcolii Ion Jalea: "Sunt adaptate orele de sport la...condiţii. Adică vor face numai ore de..aplicaţii de gimnastică."

Copiii ar fi dorit să facă mai mult sport, iar părinţii lor aşteaptă să vadă o iniţiativă şi din partea autorităţiilor care să le ridice o sală de sport.

O situaţie atipică este în localitatea Crucea, aflată la 50 de kilometri de municipiul Constanţa. Comuna are una dintre cele 400 de săli de sport construite cu bani de la Guvern în toată ţară. Sala e funcţională, dar nu poate fi folosită din cauza unei greşeli de proiectare.

Gheorghe Frigiou, primarul comunei Crucea: "Proiectarea a prevăzut conductele de alimentare cu apă pentru hidranţi să traverseze pe sub această sală prin perna de loes. Probabil în decursul timpului s-a produs o fisurare şi după cum puteţi observa şi dvs., ea s-a înclinat cu aprox. 10-15 cm."

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Înclinarea din sală este foarte vizibilă, de altfel, acesta este şi motivul pentru care elevii din Crucea nu pot face educaţie fizică în acest loc, iar pericolul ca fundaţia să cedeze este unul foarte mare."

O statistică realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean arată că din 153 unităţi de învăţământ, 31 nu au sală de sport.

Dragoş Ciucan, inspector şcolar pentru educaţie fizică ISJ Constanţa: "E prematur să ne gândim că în următorul interval de ani absolut toţi elevii din jud, Constanţa vor beneficia de un spaţiu optim pentru a desfăşura aceste activităţi."

Patru licee din Constanţa nu au deloc sală de sport, în timp ce localităţi precum Nisipari, Ciobanu, Lazu sau Costineşti, în care nu este concentraţie mare de elevi, au săli de sport multifuncţionale încă din anul 2005.

reporter: Paul Greavu
operator: Victor Niţă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri