Stâna din cetatea getică. Mai mulţi ciobani şi-au instalat acolo case de chirpici şi ţarcuri

Data publicării:
CETATE

"Amenajarea pe care o puteţi vedea în cadru ocupă şi afectează destul de mult chiar ambele fortificaţii şi şanţul dintre ele, care, practic, este parţial distrus", a explicat Sorin Ailincăi, manager la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

Ciobanii care deţin pământul din zona cetăţii au început să-şi improvizeze primele locuinţe în anul 2008. Dacă nu s-ar fi extins, nu ar fi trezit suspiciuni. Dar de 7 ani încoace, de la o coşmelie-două improvizate, au ajuns să îşi ridice locuinţe din chirpici, ţarcuri pentru cele 750 de oi şi au amenajat un spaţiu pentru rulotă, tractor şi alte utilaje.

Legea nu dă dreptul nimănui să construiască ceva, în interiorul unui sit, fără a avea un certificat de descărcare de sarcină arheologică.

Extras din ordonanţa nr.43/2000

Ordonanţa privind protecţia patrimoniului arheologic nr. 43/2000 arată, la art. 25, că efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, se consideră distrugere a monumentelor istorice şi se pedepseşte potrivit prevederilor legii penale.

Sincron Sorin Ailincăi, manager Institutul de Cercetări Eco-Muzeale: "Dacă autorităţiile nu intervin în timp util riscăm ca acest sit să fie parţial distrus şi este absolut păcat."

Cetatea de la Beştepe este situată pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe, la 3 km de localitate. Cele 2 valuri de pământ care înconjoară fortificaţia sunt dovada că aici se afla o puternică aşezare locuită de geţi în secolele 4-3 înainte de Hristos.

Altă cetate, probleme similare

La două dealuri depărtare se află o altă cetate, Salsovia, care pe vremea romanilor era un important centru comercial. Avea şi un rol defensiv.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Acest deal este tot ce a mai rămas din cetatea Salsovia, odată un punct strategic important pe Dunăre. Acum vestigiul a căzut în nepăsare şi, mai mult, chiar lângă fortificaţie, s-a format o groapă de gunoi în adevăratul sens al cuvântului."

"Nu mi se pare corect, valorile astea trebuie protejate, nu trebuie să fie dezafectate", a spus u cetăţean. 

Direcția de cultură a sesizat în nenumărate rânduri poliţia, dar până acum nu s-a luat vreo măsură. Ultima adresă a fost trimisă ieri.

Iulian Vizauer, directorul Direcției de Cultură Tulcea: "Pentru cele două cazuri menţionate de dumneavoastră, separat, s-au formulat deja plângeri pentru poliţie. Din nefericire este o situaţie generală la care contribuie lipsa de promovare a legii în educaţie curentă". 

Reprezentanții Politiei Tulcea susțin că cercetările sunt în curs. Până când se va termina ancheta, ciobanii și gunoaiele vor rămâne stăpâni în cele două fortificaţii antice.

reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri