Toate pânzele sus! 28 de yachturi, în cea mai lungă cursă inshore de-a lungul litoralului

Data publicării:
barca regata

Duminică a fost o zi perfectă pentru bărcile cu vele care s-au întrecut într-o cursă inshore din portul Mangalia, cu plecare din portul Limanu.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Profitând de vântul care bate din pupa, ambarcaţiunile au ridicat spinnerkerul, adică cea de-a treia velă, care le sporeşte viteza."

Navigaţia cu vele poate fi considerată una dintre cele mai vechi forme de transport, dar, pe vremuri, era folosită pentru pescuit şi vânătoare de balene. Apariţia navelor cu motor a însemnat scoaterea celor cu vele din uzul comercial.

Treptat, însă, acestea au început să fie folosite în scop de agrement şi competiţie. Întrecerile pe apă sunt spectaculoase şi presupun manevre destul de dificile.

Sportul cu vele este caracterizat prin spectaculozitate şi dinamism. Întreaga deplasare se face doar cu ajutorul vântului. Pentru a putea struni barca, mai ales atunci când marea este agitată, ai nevoie de foarte mult calm şi stăpânire de sine.

Armin ştie toate aceste lucruri, cu toate că are doar 9 ani. De mai bine de cinci ani este mâna dreaptă a echipei. "Acestea sunt şcotele. Adică ce sunt? la ce folosesc? Şcotele stâng velele. Sunt 4 genuri de vele p această barcă. Asta-i vela de vânt tare, adică, vântul bate dinspre încolo şi noi mergem încolo: strângem vela.", a spus sportivul.

Yachtingul este destul de costisitor dacă sportivul este şi proprietarul yachului.

În Constanţa, deşi oraş port, yachtingul abia începe să se dezvolte. A fost un sport interzis pe vremea comunistului şi asta din frica dictatorului ca nu cumva sportivii să fugă din ţară cu tot cu ambarcaţiuni.

Sergiu Timofei, organizator: "Cred că, în următorii 10 ani, vom avea progrese remarcabile. Am început deja să avem, la nivelul copiilor, la nivelul sportivilor de performanţă. Anul acesta, pentru prima oară în istoria clubului nostru, o sportivă de-a noastră, Ebru Bolat, a devenit campioană europeană la yachting. Deci, iată că se poate şi suntem pe un drum bun."

Regata Regina Maria s-a desfăşurat timp de două zile. 

reporter: Oana Manoilă
operator: Liviu Erimia 

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri