Tolba lui Ceauşescu, scoasă la licitaţie. Preţul de pornire este de 400 de euro

Data publicării:
TOLBA CEUSHU

Tolba lui Nicolae Ceauşescu este lucrată manual, în piele, într-un atelier românesc, în anii '80 şi este însoţită de documente care atestă autenticitatea ei. Are ataşată o monogramă din os, în care sunt sculptate iniţialele dictatorului. Obiectul poartă cu el o poveste despre nomenclaturişti, despre hobby-uri şi despre seducţia puterii absolute în România comunistă.

Adina Matei, comisar casă de licitaţii: La sesiunile de vânătoare organizate de Tovarăş, iniţiaţii - la momentul acela, diplomaţi, invitaţi la vânătoare - trebuiau să răspundă la nişte întrebări adresate de Tovarăş. În măsura în care nu răspundeau corect - ceea ce se întâmpla deseori -, erau biciuiţi simbolic cu cureaua acestei tolbe.

Cei interesaţi să cumpere geanta de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu vor începe să liciteze, duminică, de la pragul de 400 de euro. Oamenii au fost interesaţi şi de alte obiecte de colecţie: piese de navigaţie, trofee de vânătoare sau de colecţia de whisky-uri rare.

Valeriu Sângeorzan, directorul de marketing al casei de licitaţii: Sunt aproape 200 de obiecte, cu o caracteristică generală demnă de remarcat: preţuri foarte mici, preţuri foarte încurajatoare, o ofertă practic specială.

Cele mai valoroase obiecte din expoziţie sunt picturile. Reprezentanţii casei de licitaţii au adus la malul mării câteva zeci de tablouri. Între acestea, o operă de artă semnată de Gheorghe Petraşcu, evaluată la 18.000 de euro.

Doina Păuleanu, istoric de artă: Acum se produce o reaşezare a pieţei de artă. Cu doi ani înainte, valorile ar fi fost duble: sigur că piaţa se reglează în funcţie de cerere şi ofertă. Aşadar, aş spune celor care sunt interesaţi să profite de acest moment şi să achiziţioneze asemenea lucrări.

Toate exponatele vor sta la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa până joi. Apoi, vor fi scoase la licitaţie.

reporter: Adrian Herţa
operator: Florin Boboc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri