Trei vieţi salvate. Ficatul şi rinichii unei femei aflate în moarte clinică au fost prelevate

Data publicării:
operatie medici

Pacienta avea 46 de ani şi a fost adusă la Spitalul Judeţean în comă profundă, ireversibilă. Nu se mai putea face nimic pentru ea, susţin specialiştii. În scurt timp, medicii au declarat moartea cerebrală. Familia femeii a fost de acord ca organele acesteia să fie donate. Intervenţia de prelevare a fost realizată de chirurgi din Capitală.

Marius Prăzaru, medic coordonator: "Spitalul Judeţean Constanţa> Au venit două echipe de medici din Bucureşti - o echipă de ficat şi o echipă de rinichi - şi s-a prelevat ficat şi rinichi. Organele au fost de foarte bună calitate."

În urma prelevării, trei pacienţi vor primi o şansă nouă la viaţă.

Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă: "Să înţeleagă cei care sunt într-o astfel de situaţie, tragică de altfel, că acest gest poate salva un copil, poate salva un om tânăr. Şi, datorită tehnologiei, putem... se poate în România să se facă transplant cam de orice."

Oricine poate decide ca organele sale să fie prelevate în cazul în care ajunge în comă ireversibilă. Nu este nevoie decât de o declaraţie în acest sens, autentificată la notar. În cazul în care un asemenea document nu există, donarea organelor de la pacienţii în moarte cerebrală poate fi aprobată numai de rudele de gradul întâi ale acestora.

Este cea dintâi prelevare de organe efectuată, în 2015, la Constanţa, în condiţiile în care, din ianuarie, au fost înregistraţi doi pacienţi în moarte cerebrală. Anul trecut, din nouă cazuri de comă ireversibilă, au fost făcute trei extrageri de organe. În 2013, au fost efectuate primele două prelevări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Reporter: Adrian Herţa
Operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri