Turist în fosta vilă a familiei Ceaușescu

Data publicării:
vila ceausescu gandul

foto: gandul

Fosta vila de protocol a familiei Ceauşescu se afl la ieşirea din Tulcea, spre localitatea Mineri. Este o clădire plină de mister şi istorie, pentru că primul proprietar a fost Mihai Moruzov, şef al serviciilor secrete interbelice.

Delia Cornea, istoric: "Este cel care a pus bazele serviciilor secrete. Rolul pe care l-a jucat în epocă nu este suficient cunoscut. O parte din arhivele României şi ale Germaniei s-au deschis, însă, fiind un serviciu secret vor rămâne multe sub semnul intrebarii."

Maniac al conspiraţiei şi iubitor de secrete, şi mare iubitor al Deltei, Moruzov a construit casa exact dupa gustul sau.

Petre Badea, administratorul complexului: "A construit-o mai mult strategic pentru întălniri secrete. Este o casă ferită de ochii curioșilor. Nu-ți dai seama că poate fi o locuință aici. Locul este plin de vegetații și de sălcii. A avut foarte multe întâlniri aici, istoria spune că aici au avut loc multe întâlniri secrete între agenți, între spioni."

După schimbarea regimului politic în România, cladirea a intrat în patrimoniul Partidului Comunist şi, peste ani, a fost desemnată drept casa de oaspeţi pentru familia Ceauşescu.

Petre Badea, administratorul complexului: "Ceaușescu a fost doar de trei ori, o singură la data a rămas peste noapte. Obișnuia în vizitele pe care le făcea, să oprească ori la Uzlina la o reședință pe care o avea pe Dunărea Veche, vis-a-vis de Murighiol iar mai apoi cu elicopterul undeva în spatele meu în zona unei crame, ateriza, degusta şi vinurile. Nu era pretențios, pretențioşi erau cei care-l însoțeau bine-nteles cu măsurile de rigoare dar l-a încântat foarte mult zona pentru că era o zonă liniştită."

Caderea comunismului, în 1989, clădirea a intrat în administrarea liceului Agricol din Tulcea, întrucât pe teren erau plantate livezi de mere, gutui, dar şi o seră de flori. Ulterior, complexul a fost preluat de Consiliul Județean, care l-a închiriat unui om de afaceri. Investiţiile făcute aici dar şi frumuseţile zonei au introdus casa în circuitul turistic.

Alexandru Diaconu, managerul unităţii: "Agrement cu ambarcațiuni elegante în zona cea mai frumoasă a orașului. Aici este și o micro deltă în apropierea casei lui Ceaușescu. Este deosebit de frumoasă și este foarte rapidă intrarea în Deltă, după colț avem o multitudine de nuferi, păsări incredibil de aproape."

Vila are o terasa de 120 de locuri, dar şi de un salon de evenimente cu o capacitate de 40 de locuri. De asemenea, există şi 8 locuri, respectiv 2 camere duble si un apartament.


Cazare în vila lui N. Ceauşescu

Cameră dublă - 150 de lei/noapte, mic dejun inclus
Apartament 2 persoane - 200 de lei/noapte, mic dejun inclus
Apartament 4 persoane - 250 de lei/noapte, mic dejun inclus

Agrement
catamaran de 8 persoane - 220 de lei/oră
barcă cu rame 4 persoane - 50 lei/oră
canoe - 25 lei/oră

Priveliştea de vis e completată de un meniu delicios, mai ales pentru iubitorii preparatelor din peşte. Cei care vor să-şi ofere singuri masa pot pleca la pescuit pe canalele deltei chiar de pe terasa localului.

Petre Badea, administratorul complexului: "Într-un timp foarte scurt de când am ieșit de la mal, am plecat şi în câteva minute am intrat în adevărata sălbătici a Deltei. Este o zonă mirifică, este o zonă puțin călcată ca să spun așa de localnici. Facem curse cu turiști de peste tot, nu numai din țară și din străinătate."

O excursie la fosta vila de protocol a soţilor Ceauşescu va ramâne, cu siguranţă, o amintire de neuitat din toate punctele de vedere.

reporter: Marian Cioacă
operator: Mihai Ciobanu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri