Un acoperiş pe timp de iarnă. Un centru de adăpost din Tulcea e aproape plin

Data publicării:
ADAPOST TULCEA

Oamenii din această sală nu au unde să locuiască şI au venit la centru după Ce nu au mai putut suporta gerul de afară. Ei respectă programul impus de conducere pentru că în centrul social găsesc mese calde, paturi suficiente şi cel mai important, în această perioadă, căldură. De aceea, Virgil Moţ, vine de 2 ani la centru. A rămas al nimănui după divorţul de soţie, este bolnav, iar venitul său este foarte mic.

Virgil Moţ: "33 de lei! Lunar. 33 de lei timp de o lună. Un leu pe zi, o pâine. Am lucrat ca electrician, ca agent de pază, în mai multe locuri, la patroni. Aveaţi un trai bun? Da, am avut un trai bun, dar când m-am văzut fără familie deja era disperant."

La adăpost este şi Daniel Ciocoiu. Are doar 19 ani, a fost abandonat la vârsta de trei ani, iar copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut în centrele de plasament. Încearcă să-şi găsescă un loc de muncă într-un şantier, pentru că nici studii nu are. Însă doreşte să-şi construiască o viaţă.

Daniel Ciocoiu: "Nu m-am ţinut eu de şcoală, am 9 clase, cu a 10-a neterminată. Dar mă descurc. Aş vrea să stau pe cont propriu cum s-ar zice."

Centrul încearcă să ofere gratuit un sprijin persoanelor fără adăpost. Ei beneficiază atât de consultanţă psihologică, cât şi de cea juridică. Zilnic, două trei persoane trec prin cabinetul psihologic şi discută cu cei care pot să le ofere un ajutor.

Aurelia Văduva, psihologul centrului: "Cauzele care conduc la degradarea persoanelor şi ajungerea unor persoane la un centru de adăpost sunt pierderea locului de muncă, dependenţa de alcool, pierderea locuinţei datorită problemelor financiare."

Mariana Grigore, asistentul social al centrului: "Se întocmeşte ancheta socială privind situaţia lui, i se acordă un plan de îngrijire şi asistenţă."

Numărul celor care trec pragul centrului s-a dublat de când au scăzut temperaturile iar acum s-a ajuns aproape de capacitatea maximă de primire.

Daniela Ladaru, directorul centrului: "Capacitatea centrului este de 50 de locuri, avem în prezent un număr de 43 de persoane. Având în vedere condiţiile meteo, da, au fost aduse foarte multe persoane de către ambulanţă de către poliţie."

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Oamenii fără adăpost au parte, aici, de două mese calde pe zi, lucru pe care nu îl găsesc pe străzi."

Oamenii fără adăpost au dreptul să stea în centru cel mult 3 luni, dar cu opţiune de prelungire. Înfiinţat în 2009, centrul a fost ridicat de autorităţiile locale cu fonduri europene.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri