Viticultorii au început să producă vinul din 2014

Data publicării:
murfatlar vie

Dumitru Drăgan, viticultor: "Drumul vinului începe cu drumul viei! Noi suntem acum într-o plantație de vie a Murfatlarului. Noi sperăm în 10 zile, două săptămâni să încheiem culesul."

Dan Mocanu a venit tocmai din județul Neamț ca să dea o mână de ajutor şi trudeşte în vie din zori şi până seara.

Dan Mocanu, culegător de struguri: "Vă plătesc bine? Și zilnic faceți cam câte găleți? Zilnic fac 100, 120 dacă sunt struguri, și mai puțin, depinde cu sunt strugurii."

Dintre cele peste 2.500 de hectare de viţă de vie anul acesta vor ieşi mai puţini struguri, dar vinul va fi nobil.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Strugurii din acest an sunt foarte aromați. Specialiștii spun că din acest sector de 10 hectare va ieși cel mai bun Sauvignon Blanc din ultimii ani."

După ce se recoltează cantități mari de struguri, produsul brut merge la procesare. Ciorchinii sunt zdrobiţi de obicei cu ajutorul mașinăriilor automatizate, dar în unele zone din Dobrogea tradițiile se păstrează, iar strugurii sunt storşi de fecioarele satului.

Mustul rezultat stă o perioadă în cuve imense de inox. Aici au loc toate procesele care vor continua drumul către un vin ales.

"Are culoare tubure pentru că este încă în stadiul de must în fermentare. Vedeți aici un perete duble pe unde circulă agentul de răcire", a spus Dan Domnaru, director de produc'ie la Murfatlar. 

Odată realizat, vinul trebuie să se maturizeze. El captează diferite arome, iar buchetul este mai amplu, mai plin.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "În aceste butoaie făcute din lemn de stejar încap, în medie, peste 10.000 de litri. Aici, vinul stă la maturat cel puțin un an, pentru o savoare mai bună."

Însuşi istoricul grec Herodot afirma că vinurile din zona Dobrogei sunt cele mai bune pe care le-a gustat. Premiată la nivel mondial, băutura ar trebui savurată alături de un fel de mâncare potrivit. Specialiștii spun că se ghidează după patru coodonate: aspect, culoare, miros și gust.

Dan Domnaru, director de producție: "Vinul roșu, fetească neagră, 2012 și el a fost ținut cam un an jumătate în baric. Aromă frumoasă...buchet deja...dezvoltat...mirodenii, vanilie, scorțișoară, foarte bine îngemănate, foarte bine echilibrate cu aroma primară."

Se spune că vinul bun este cel rezultat din struguri care „au suferit". Vremea capricioasă din ultima perioadă certifică faptul că, în ciuda unei producții mai mici cu 15 % față de anul trecut, vinurile românești din 2014 se anunță a fi unele de excepție.

reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru 

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri