Zece ani în slujba NATO. Fregatele "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", fără secrete

Data publicării:
fregata misiune

Ambele fregate sunt dotate cu câte patru turbine care consumă peste 30 tone de motorină pe oră, iar tehnica de la bord permite desfășurarea luptei pe mare atât din aproapiere, cât și de la ditanță. Regele Ferdinand dispune de un sistem complex de măsuri împotriva atacului cu rachete care dă inamicului o falsă localizare a navei.

Cpt.cmdr. Marian Ioan, cmd. sec. "Regele Ferdinand": "Acesta este compus din 12 lansatoare în fiecare bord. Ele pot fi echipate cu proiectile de bruiaj pasiv, termic sau pentru radiolocaţii".

Cei peste 400 de militari care deservesc ambele fregate au fost aleşi dintre cei mai buni. Ofiţerii şi subofiţerii se antrenează şi pentru operațiuni militare care nu au mai fost executate în prezent: de cercetare și de luptă împotriva submarinelor. Ei au participat, în trecut la misiuni de luptă împotriva pirateriei.

Nicuşor Stanciu, specialist sisteme de armament: "În Oceanul Indian, am primit informaţia că ar fi o ambarcaţiune suspectă, la o distanţă destul de mare ţărm. Am reuşit să îi imobilizăm. I-am reţinut, i-am încătuşat, deoarece erau suspecţi de piraterie".

Militarii de pe ambele fregate îşi pun mereu viaţa în pericol, însă, cel mai greu le este atunci când sunt departe de casă.

Plt.adj. Cristinel Carp, sanitar şef "Regele Ferdinand": "Plecarea în Londra a fost o dublă provocare: în primul rând, a fost prima pe care o desfăşuram atât de departe de ţară pentru o perioadă atât de lungă şi, în al doilea rând, aşteptam să devin fericitul tătic al unui copilaş. S-a dovedit a fi o fetiţă născută pe 22 octombrie 2004".

Cele două fregate au fost cumpărate de la Marina Regatului Unit contra sumei de 116 milioane de lire sterline.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Fregata "Regele Ferdinand" face parte din serviciul Flotei Navale Române încă din anul 2004, atunci când România a Intrat în NATO. Este prima navă militară românescă ce a participat la o misiune NATO: Active Endeavor, desfăşurată în 2005, în Marea Mediterană".

În anul 2008, fregata a primit Emblema de Onoare a Forțelor Navale din partea Șefului Statului Major al Forțelor Navale.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri