Bani pentru grădiniţă. Zeci de familii primesc ajutor pentru a-şi duce copiii la grădiniţă

Data publicării:
241114 BANI PT GRADINITA

Familiile fără venituri din 6 comune din Dolj primesc 50 de lei pe lună dacă îşi trimit copiii în fiecare zi la grădiniţă. Programul este implementat de un ONG cu mult succes, iar în această toamnă aproximativ 400 de copii din familii defavorizate au călcat pentru prima oară pragul unei clase de grădiniţă. Micuţii care primesc şi rechizite şi haine gratis, se integrează astfel în sistemul educaţional şi au şanse să urmeze mai târziu şi învăţământul şcolar.

61 de copii din familii defavorizate din comuna Calopăr s-au înscris în această toamnă în primul an de grădiniţă. Printre ei şi băiatul familiei Bâldău care se descurcă foarte greu. Părinţii nu au făcut decât câteva clase primare şi îşi doresc un altfel de viitor pentru copilul lor. Fără niciun venit ,părinţii nu puteau să asigure nici măcar hrana şi îmbrăcămintea copilului pentru a merge la grădiniţă. Programul aplicat în comună în acest an a fost ca o salvare.

''Sunt copii,sunt jucării şi se joacă, e ceva, e căldură, are mâncare, are ce-i trebuie, e bine.

-Vă ajută acel tichet social?

-Da pentru că dacă nu ar fi şi ăla n-aş putea să intreţin copilul în fiecare zi.'', a povestit Laura Bâldău.

Pentru a beneficia de tichetul social de 50 de lei pe lună ,copii nu trebuie să absenteze nemotivat. Unii vin de la 4,5 km distanţă, pe frig şi ploaie dar spun că merită efortul. Şi pentru bani şi pentru educaţia copiilor. Micuţii primesc şi de la primăriile locale, haine şi încălţăminte.

''Venim tocmai din Panaghia la şcoală ca să ne aducem copii.

-Vă ajută acel tichet social?

-Foarte mult ne ajută pentru că mai avem momente când nu se găseşte de niciunele.'', a spus Vileta Ilie.

Cadrele didactice s-au bucurat când au văzut clasele pline şi speră să îi determine pe copii să urmeze mai târziu şi cursurile şcolare.

''Dacă până acum în toamna acestui an aveam foarte puţini copii la grădiniţă ca prezenţă, demararea acestui proiect a dublat numărul de copii.'', a explicat Constantina Ciurlin, directorul şcolii Calopăr.

''Cauzele care determină la un moment dat abandonul şcolar în clasele primare şi gimnaziale, porneşte de la faptul că aceşti tineri, aceşti copii nu au acces către educaţia preşcolară.'', a declarat Georgică Bercea, inspector şcolar general ISJ Dolj.

Proiectul în valoare de 244 de mii de euro este finanţat printr-un grand cu fonduri norvegiene. Coordonatorii spun că motivaţia financiară este factorul decisiv pentru familiile nevoiaşe.

''Odată ce am introdus acest tichet social a crescut foarte mult prezenţa şi acesta este de fapt elementul cheie, condiţionarea prezenţei de acordarea unui beneficiu este ceea ce schimbă dramatic rezultatele.'', a explicat Maria Gheorghiu, coordonatorul proiectului.

Proiectul ''Fiecare Copil în Grădiniţă'' se desfăşoară şi în Braşov şi Dâmboviţa cu peste 1500 de copii beneficiari. Statisticile arată că în prezent rata părăsirii timpurii a şcolii este de 17,4% în rândul elevilor din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri