Boala limbii albastre, în Dolj 

Data publicării:
030914 BOALA

Boala limbii albastre loveşte şi în Dolj. Trei cazuri au fost confirmate în Argetoaia, Secu şi Greceşti. Animalele au murit, iar alte 10 cazuri sunt suspecte. Oamenii sunt disperaţi, iar boala se extinde cu repeziciune şi în judetele vecine.

Vasile Giuroiu din comuna Grecești crește vite din tată în fiu, iar acum vede cum toată averea lui este în pericol să dispară. I-au murit două vaci în două săptămâni. Medicii veterinari i-au spus că este vorba de boala limbii albastre. Acum mai are o vacă gestantă, care nu mai mănâncă nimic și are deja limba albastră. Și-ar dori să o scape și a cheltuit deja 1.500 de lei pe tratamente.

Oamenii din comunele Grecești și Secu sunt înspăimântați. Mulți au câte o vacă pe care o țin pentru a le da copiilor și nepoților lapte și brânză. Spun că dacă rămân fără această sursă de hrană, e ca și cum ar muri de foame.

“Fiind o zonă destul de săracă, în care majoritatea cetăţenilor mai au o văcuţă, două, pentru ei valorează foarte mult un astfel de animal”, a spus Sorin Iordache, viceprimarul comunei Greceşti.

În Dolj, sunt trei cazuri confirmate în Greceşti, Secu şi Argetoaia, însă medicii veterinari au recoltat probe de la mai multe cazuri suspecte şi aşteaptă rezultatele. Conducerea DSV spune că este prima oară când această boală apare la noi în ţară.

“Pe toate căile am informat populaţia că trebuie să îţi facă dezinsecţie în adăposturi, să îndepărteze gunoiul de grajd care există, pentru a nu avea o sursă de culicoizi în zonă”, a precizat Andrei Butaru, director DSV Dolj.

Boala limbii albastre se extinde şi în Gorj. Nouă focare de infecţie s-au confirmat în urma analizelor. Este vorba de bovine şi un caz la ovine.

Medicii veterinari dau asigurări că boala limbii albastre nu se transmite la om şi nici între animale, iar produsele din carne sau lapte nu prezintă niciun pericol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri