Bugetul de război trebuie întocmit. Procedura nu are legătură cu situaţia din Ucraina

Data publicării:
210314 buget

Ministerul Finanţelor Publice a solicitat tuturor unităţilor administrative locale şi judeţene să întocmească un buget de război. Această procedură nu are însă nicio legătură cu situaţia tensionată din Ucraina şi se realizează o dată la 4 ani, cu actualizări anuale. Autorităţile judeţului Dolj au trimis către minister sumele care trebui alocate în cazul izbucnirii unui conflict.

Realizarea bugetului de război al României este conceput ca un scenariu financiar ipotetic şi prevede cheltuielile necesare pentru o mobilizare generală. Legea 477/2003 prevede ca bugetul de stat pentru război împreună cu planul de mobilizare să se întocmească pentru un an. Sunt aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi au valabilitate 4 ani.

"În cadrul acestui buget sunt urmărite o serie de alimente de bază, pâine, carne, preparate din carne, lapte, ulei comestibil, zahăr, cartofi, în funcţie de populaţie fiecărui judeţ şi în plus sunt stabilite foarte clar atribuţiunile care îi revin fiecărei entităţi. Consiliului Judeţean, cum e şi normal, îi revin mai multe atribuţii, în mod special, eliberarea de cartele în caz de nevoi", a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Autorităţile susţin că populaţia nu trebuie să se alarmeze şi să nu coreleze această măsură cu contextul actual internaţional.

Datele financiare privind bugetul de război sunt clasificate şi nu pot fi făcute publice. Sumele respective nu se consolidează la bugetul general al statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri