Bustul lui S. Nicolaescu din Tg. Jiu va fi dat jos, din cauză că nu seamănă cu marele regizor 

Data publicării:
100414 bust 21

Bustul lui Sergiu Nicolaescu de la Târgu Jiu va fi dat jos, pentru că nu seamănă cu marele regizor. După ce l-au studiat cu atenţie, gorjenii au dat şi ei verdictul: seamănă cu primarul din Tg. Jiu. Sculptura a fost realizată de un artist român, la comanda Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

Pe 6 decembrie 2013, bustul lui Sergiu Nicolaescu a fost dezvelit cu mare fast la Tg. Jiu. Chiar în momentul dezvelirii sale, cei prezenţi au rămas uimiţi. Nu avea nimic în comun cu figura binecunoscută a regizorului. Cum polemicile iscate s-au ţinut lanţ, primăria a cerut opinia specialiştilor de la Ministerul Culturii. A venit şi verdictul.

„Am primit corespondenţa de la Ministerul Culturii, este un aviz nefavorabil. Practic s-a reproşat lipsa de asemănare între marele regizor şi actor şi bustul respectiv”, a spus Ramona Evulescu, purtător de cuvânt Primăria Tg. Jiu.

Aşa că bustul trebuie dat jos. Pentru oamenii care trec zilnic prin faţa sculpturii nu va fi nicio pierdere, mai ales că nu sunt încântaţi de cum a fost imortalizat ilustrul lor concitadin. Unii găsesc chiar o suspectă asemănare cu actualul primar al oraşului.

Sculptura a fost comandată şi plătită de Ioan Cărmăzan, preşedintele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România şi realizată de sculptorul craiovean Rodion Gheorghiţă. Artistul susţine că opera sa seamănă cu regizorul când era mai tânăr.

„Un bust nu îl faci neapărat să semene cu un om, că aşa faci o caricatură, şi îl pui acolo, cum s-au făcut multe. Nu l-am făcut nici foarte tânăr, dar nu l-am făcut nici la 85 de ani”, a spus Rodion Gheorghiţă, sculptor.

Ioan Cârmăzan, cel care a suportat toate cheltuielile pentru acest bust, a refuzat să comenteze această situaţie. Bustul va trebui dat jos de familia regizorului. Primăria oraşului ia în calcul o nouă încercare de imortalizare a regizorului într-o sculptură, dar nu are fonduri pentru asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri