Castrul roman de la Hinova, în ruină. În ruinele cetăţii s-a găsit cel mai mare tezaur preistoric din România

Data publicării:
120614 CASTRU

Lipsa de interes a îngropat în uitare un important reper al istoriei din sud-vestul ţării, dar şi o comunitate. Vorbim de Castrul roman de la Hinova, judeţul Mehedinţi. Oamenii din localitatea de pe malul Dunării au sperat că viaţa lor se va schimba, mai ales după ce în 1980 în ruinele cetăţii s-a găsit cel mai mare tezaur preistoric din România 5 kg de aur.

Poveştile despre tezaurul cu aproape 10.000 de piese din aur descoperit lângă castrul roman circulă şi acum printre locuitorii din Hinova. Oamenii au crezut atunci că localitatea lor va deveni un punct de atracţie şi vor avea şi ei de câştigat de pe urma turismului. Au trecut 30 de ani de atunci şi nu s-a întâmplat nimic. Speranţa însă nu a murit.

Accesul la castru este foarte dificil iar odata ajuns la el priveliştea este dezolantă.

„Această fortificaţie este una dintre puţinele care s-au mai păstrat pe linia mehedinţeană a Dunării.", a precizat Marin Neagoe, muzeograf.

Comuna Hinova este săracă şi lipsită de perspective deşi apare în tratate internaţionale de istorie. Autorităţile spun că abia au bani să cureţe castrul de câteva ori pe an. Dar şi-ar dori să fie pus în valoare.

"Eu sunt la început de mandat. Sper să termin demersurile pentru că această lucrare nu este uşoară. Se va derula în timp.", a declarat Ionica Moţi, primarul comunei Hinova.

Conducerea muzeului regiunii Porţile de Fier spune că nu poate interveni pentru că ruinele castrului sunt în administrarea autorităţilor locale.

„Putem să-l ajutăm pentru a obţine fonduri europene astfel încât să existe sincron în ceea ce priveşte reabilitarea şi menţinerea la standarde a tuturor monumentelor din Mehedinţi.", a spus Doiniţa Chircu, managerul muzeului.

Istoricii spun că la Hinova, romanii au construit castrul la începutul secolului al IV-lea era noastră. Fortăreața era menită să apere granița de nord-est a imperiului de invaziile barbare. Ruinele au fost descoperite întâmplător în anii 70 când, aici trebuia construit un edificiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri