Cele mai multe şcoli din Dolj nu au paznic la poartă

Data publicării:
100214 paza scoli

Oricine poate intra în şcolile din Dolj fără să fie nici măcar întrebat ce caută. Experimentul a fost făcut de reporterii Digi24 Craiova, care au pătruns în câteva unităţi şcolare din Bănie. Doar un sfert dintre şcolile din Dolj au paza asigurată. În restul unităţilor de învăţământ există un singur element de securitate: un elev de serviciu.

La orele dimineţii, în una dintre şcolile din Craiova am intrat fără întrebări sau uşi închise. La poartă niciun paznic, doar un elev de serviciu pe holul de la intrare.

Odată dezvăluită identitatea vizitatorului, cadrele didactice au reacţionat. Nu au permis echipei de filmare să intervieveze copiii şi părinţii.

Situaţia îi îngrijorează pe părinţi, care se tem pentru copiii lor.

„Cred că ar fi foarte bine să fie un paznic, să ştie cine intră în şcoală, să nu intre altfel de oameni rău-intenţionaţi”, spune un părinte.

În Dolj, doar 123 de şcoli din peste 600 sunt păzite. Situaţia este cunoscută de Inspectoratul Şcolar, care dă însă vina pe lipsa fondurilor.

„Trebuie să vorbim de alocări bugetare care pot veni prin intermediul consiliile locale, în direcţia creşterii siguranţei civice în unităţile de învăţământ pentru a se asigura pază, fie a se achiziţiona sisteme de supraveghere video”, a precizat inspector Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt ISJ Dolj.

Şi poliţiştii atrag atenţia asupra problemelor care pot apărea din cauza lipsei de siguranţă în şcoli.

„În anul 2013-2014, în unităţile de învăţământ şi zona adiancentă au fost sesizate 15 fapte de natură penală, majoritatea dintre acestea fiind fapte de furt”, a spus Alin Apostol, purtător de cuvânt IPJ Dolj.

Situaţia cea mai gravă este în mediul rural din Dolj, unde sub 8% din unităţile de învăţământ sunt păzite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri