Ceremonie cu onoruri militare. Scorpionii Roşii s-au întors duminică din Afganistan

Data publicării:
130614 COD SCORPIONII ROSII

Ceremonie cu onoruri militare la Craiova pentru cei 100 de Scorpioni Roşii întorşi acasă din Afghanistan. Alături de militari au fost ministrul apararii, Mircea Duşa, autorităţi locale şi familiile acestora. Timp de 6 luni şi-au îndeplinit cu succes misiunea de a apăra aeroportul Kandahar.

În timpul ceremoniei au fost omagiati şi cei 8 militari ai Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab, căzuţi la datorie de când au fost trimise primele trupe în teatrele de operatiuni ţi până acum. Dintre cei 8, 5 şi-au pierdut viaţa în afara graniţelor ţării iar ceilalti 3 în accidentul de la Cincu.

Formaţiunea militară este printre primele care au răspuns cerinţelor NATO şi au trimis militari în teatrele de operaţiuni. Militarii români şi-au creat deja un renume între cei americani şi au primit mai multe distincţii pentru acte de eroism şi de curaj. Printre ei şi plutonierul major Daniel Fratoştiţeanu. Este în armata din 1999 şi la a 7 a misiune în teatrele de operaţiuni. În luna martie a primit distincţia „Eroul Zilei", după ce, într-o misiune de patrulare a identificat un dispozitiv exploziv improvizat care era pe traseul pe unde urma să se deplaseze convoiul.

''A fost un moment de împlinire atât personală, însă a fost un moment de cinste şi onoare că am putut să reprezint armata română, subunitatea din care fac parte. Ne simtim foarte bine, bucuroşi că am putut să ne îndelpinim misiunea cu rezultatele pe care ni le-am propus şi totodată că ne-am întors la familii, acasă.'', a povestit plutonierul major Daniel Fratoştiţeanu. 

În ultima misiune, care a durat 6 luni, Scorpionii Roşii au asigurat paza şi securitatea aeroportului Kandahar şi a fost îndeplinită cu succes.

''Am avut 3 militari care au fost desemnaţi hero of the day pe comandament , 4 militari care au fost medaliaţi de partenerul american şi categoric ne-am îndeplinit misiunea cu rezultate excepţionale.'', cpt. Constantin Stanciu - comandantul Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab.

''Suntem mandri de militarii craioveni, suntem mandri de felul in care isi fac adftoria fata de tara si fata de armata.'', a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Până acum, în Iraq şi în Afganistan au ajuns 30.000 de soldaţi români. Peste 25 au murit acolo şi aproximativ 130 au fost răniţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri