Colaje cu mesaj. Un poet din Dolj transmite mesaje paradoxale despre societatea în care trăim

Data publicării:
COLAJE 241014 1

Un fost bibliotecar din comuna Goieşti, Dolj şi-a împânzit casa cu colaje în ultimii 30 de ani. Nicolae Ceauşescu cu un corp de sfânt, care spune povestea controversată a bisericii în perioada comunistă sau Obama infăţişat ca Ramses al 2-lea, sunt doar câteva dintre personajele care au prins viaţă în operele artistului de 54 de ani.  

-Nu ştiu Elena Ceauşescu dacă ar fi făcut balet în schimb.

-Cu Adrian Păunescu cred că da, ar fi făcut, pentru el, să îi facă o plăcere.

-Şi următoarea?

-Obama. Faraonul Obama.

-Cum îl vedeţi? E un fel de faraon al lumii acum, sau cum v-aţi gândit la combinaţia aceasta?

-Da, poate fi.

Alexandru Ioan sau Sandu, aşa cum îi spun cunoscuţii, compune prin combinaţii surprinzătoare. Prietenii ii aduc materiale, iar temele pe care le abordează sunt religia, politica şi viaţa socială.

Politicieni, actori, scriitori şi pictori. Toţi se găsesc în ipostaze controversate pe pereţii casei sale.

''Spun lucruri speciale despre oameni, pe care oamenii uitându-i, îi reamintesc într-o formă aparte, specială şi ciudată, contrastantă. Manelele cu Dostoievski, ca şi cum l-aş pune pe Adi Minune lângă fraţii Karamazov.'', a explicat Alexandru Ioan, poet.

Alexandru Ioan a fost bibliotecar în comuna Goieşti. Pereţii casei i-au devenit neîncăpători pentru miile de colaje pe care le-a făcut timp de 30 de ani.

''Dacă ne-am uita mai atent am avea impresia că suntem într-o expoziţie. Nu mă pot abţine să nu îi admir nu numai noile colajele, dar şi cele vechi pe care le ştiu.'',a spus Ionel Ciupureanu, poet.

Şi chiar dacă nu înţeleg prea bine ce face poetul sau mesajul pe care vrea să îl transmită, localnicii din Goieşti sunt încântaţi să îl aibă în comunitatea lor.

''Este mult mai diferit.

-Pentru că este poet?

-Da, aşa îi zice lumea, poetul.

-I-aţi citit poeziile?

-Nu.'', a spus un localnic.

''Având în vedere viaţa socială la nivelul comunei e de apreciat. Era un tip care îl preocupa, chiar lua legatura cu cetăţenii, să citească, să se documenteze cu anumite cărţi. Chiar făcea propagandă, mergea prin comună.'', a povestit un alt localnic.

''Oamenii se ocupă cei mai mulţi cu agricultura, el având acest bagaj de cunoştinţe, normal că pare un pic ciudat şi ieşit din stasul pe care mulţi îl desfasoara.'', a spus Adam Atanasie, primarul comunei Goieşti.

Alexandru Ioan a câştigat premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, în urmă cu câţiva ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri