Cu nota zece se poate pica la profesională. La profilul bucătar, de la un liceu din Craiova, a fost concurenţă mare

Data publicării:
230314 BUCATARI

Cu nota 10 pici de la profesională. Se întâmplă la Colegiul Naţional „Gheorghe Chițu" din Craiova, unde anul acesta, la specializarea bucătar s-au înscris peste 100 de candidaţi, iar mai bine de 30 au obţinut nota maximă. Asta în condiţiile în care sunt numai 28 de locuri disponibile. Conducerea liceului a cerut Inspectoratului Şcolar să infiinţeze o clasă în plus pentru secţia bucătar.

Ionuţ a luat nota 10 la proba de admitere la secţia Bucătari. Chiar şi aşa nu are siguranţa ca va prinde unul dintre cele 28 de locuri oferite de Colegiul Național „Gheorghe Chițu" din Craiova. Şi asta pentru că alţi 35 de elevi au obţinut nota maximă. Pasiunea pentru gătit, speră el, îl va ajuta să ajungă unde îşi doreşte.

''Pasiunea mea pentru gătit e de când eram mic, găteam singur, mă mai uitam şi la mama când gătea şi făceam cum voiam.'', a povestit Ionuţ Popeci.

Şi Alexandra a fost atrasă de aromele din bucatarie de mică, iar visul ei este să devină bucătar. Chiar şi cu nota 9 şi 10 sutimi, pe care a obţinut-o la admiterea la şcoala profesională, poate fi prea puţin, pentru că alţi peste 60 de elevi au avut o notă peste 9.

Vedeam diferite feluri de mâncăruri şi eram curioasă să încerc să mai pun unele arome, să ştiu că este ceva făcut de mine.”, a spus Alexandra Bădoi.

Conducerea colegiului încearcă acum să înfiinţeze încă o clasă de bucătari.

Conducerea colegiului a cut o cerere de transformare a unei clase profesionale pentru bucătarii de clasa a 9a. Aşteptăm răspunsul Inspectoratului Şcolar.”, a declarat Dumitru Iftimov, directorul Colegiului Naţional Economic "Gheorghe Chiţu".

Cu puţinul pe care îl au, un laborator de gastronomie modest şi pe lângă faptul că viitorii bucătari trebuie să îşi aducă de acasă ingredientele, profesorii de la colegiu încearcă să îi înveţe bazele gastronomiei.

Avantajul este practica pe care toţi elevii de aici o fac în restaurante. Este şi cazul Ilenei care a terminat primul an la secţia bucătar. În prima zi de practică am găsit-o într-o bucătarie cu specific franţuzesc.

Îmi place această meserie şi vreau să învăţ cât mai multe.”, a spus Ileana Niţa.

Chef Daniel este belgian de origine si are deja bucataria franţuzească în sânge. Şi-a deschis un mic restaurant cu specific in Craiova, iar de curând a încheiat un parteneriat cu Colegiul Gheorghe Chiţu, care îi trimite elevi în practică tot timpul.

Bucatarii aspiranţi vor afla în luna iulie dacă îşi vor putea urma vocaţia, când vor fi departajaţi după media anilor de studiu şi rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri