Deţinuţi de la PMS, scoşi la curăţenie

Data publicării:
151014 DETINUTI

12 deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova ajută la modernizarea Spitalului Judeţean. Persoanele private de libertate, unele cu pedepse grele în spate, lucrează de zor la secţia de chirurgie, iar alţi deţinuţi se ocupă de curăţenie în curte. Conducerea unităţii spitaliceşti spune că este cea mai ieftină forţă de muncă de pe piaţă şi în plus, îi ajută să se reintegreze mai uşor în societate.  

Pentru Nicolae Tudorică, orice ieşire din penitenciar înseamnă o gură de oxigen. Va sta 15 ani în spatele gratiilor pentru omor şi acum se eliberează prin muncă.

Şi alţi deţinuţi recunosc că le va fi mai uşor să se acomodeze după ce ies din închisoare.

Deţinuţii fac parte din regimul închis şi semideschis, dintre cei care au avut un comportament bun în timpul încarcerării.

“Penitenciarul, ca urmare a muncii prestate de deţinuţi are avantaje financiare. 60 la sută din ce se câştigă se contabilizează în bugetul unităţii”, a spus Marian Gînjoveanu, purtător de cuvânt Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

Până acum, cei 12 deţinuţi au modernizat secţia de pediatrie şi într-o săptămână va fi gata şi cea de la Chirurgie II. Conducerea spitalului îi plăteşte cu 5,5 lei pe oră şi deja se gândeşte să le fie prelungit contractul.

“Sunt secţii care au fost luate de la un capăt la altul, orice salon, baie, oficiul alimentar, toate lucrurile au fost luate de la zero, au fost sparţi pereţii acolo unde a fost nevoie, reconstruiţi pe rigips, s-a pus gresie şi faianţă în oficii”, a precizat Bogdan Fănuţă, manager Spitalul de Urgenţă din Craiova.

De zor se lucrează şi în curtea spitalului. Deţinuţii încearcă astfel să fie din nou primiţi în societate. Pe de altă parte, psihologii spun că este un proces dificil.

“Ar trebui să fie o experienţă benefică, la fel cu formarea profesională de care pot să beneficieze în perioada în care sunt încarceraţi. Din păcate, însă, mediul social nu este încă pregătit să îi primească şi să accepte această competenţă”, a spus Adriana Rotaru, psiholog.

Contractul pe care spitalul îl are cu penitenciarul este până la 31 decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri