Distincţie pentru păstrarea tradiţiilor

Data publicării:
distinctie olarit

Un cojocar şi un vătaf au primit titlul de "Tezaur Uman Viu"

Pentru prima dată, doi meșteri populari din Olt au primit titlul de tezaure umane vii. Distincțiile a fost oferite unui cojocar și unui vătaf de căluşari, ambii creatori populari cu vechime de zeci de ani în păstrarea tradițiilor. De altfel, păstrarea meştesugurilor aşa cum au fost învăţate din bătrâni a fost unul dintre principalele criterii pentru care le-au fost oferite titulaturile, înmânate chiar de președintele României, Klaus Iohannis. 

Mâinile lui Dumitru Liceanu au făcut milioane de împunsături de ac prin pielea cojocului. O muncă de titan de peste 60 de ani, care i-a fost recunoscută la bătrânețe.

“Luam concediu iarna ca să pot lucra, îmi stă pe suflet, trebuie să lucrez ceva iarna asta şi acum am primit un titlu care mă onorează, nu mă aştepam la aşa ceva” a povestit Dumitru Liceanu, meșter cojocar.

O mândrie mai mare pentru el nu există . A învățat de la tatăl său cum să împungă cu acul de la vârsta de 10 ani. Acum, zecile de cojoace l-au calificat drept “Tezaur Uman Viu”. Titlul este unul onorific, pe viaţă, care însă îl obligă pe creatorul popular să ducă mai departe tradiția cojocăritului.

Cea de-a doua distincție i-a fost acordată lui Petre Feraru, vătaf din tată în fiu. .

“Pe malul gârlei am învăţat, venea tata şi ne lua picioarele la fiecare în parte, cu mâna şi de acolo am învăţat”, a spus Petre Feraru, vătaf. 

Programul “Tezaure umane vii ”a început în anul 2008 și este una dintre iniţiativele UNESCO pentru păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Dosarele celor doi au fost depuse de reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea tradițiilor din Olt. Criteriile de selecție au urmărit autenticitatea și transmiterea mai departe a meșteșugurilor. 

Oamenii aştia şi-au sacrificat toată viaţa, spun asta pentru că au facut-o din pasiune, nu pentru bani şi au dus numele, nu numai al lor, au dus numele comunei şi al României fie în ţară, fie peste hotare” Valeru Ciurea, director al Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Tradițiilor Olt.

Începând din 2009, anul în care s-au acordat primele titluri și până astăzi, 43 de români, creatori de mare valoare și păstrători ai autenticității au primit acest titlu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri