Fac bani din pământuri date în asociaţie. Locuitorii din Şuşani, jud. Vâlcea, au înfiinţat cea mai mare asociaţie din ţară.

Data publicării:
220115 asociatie valcea

La 25 de ani de la Revoluţie, ţăranii din Vâlcea înţeleg care era scopul asocierii. După ce ani buni sute de hectare au stat nelucrate, locuitorii comunei Şuşani prosperă acum de pe urma pământurilor care au fost date în exploatare într-o asociaţie agricolă. Este cea mai mare din judeţ iar aici şi-au găsit un loc de muncă zeci de tineri şomeri care se gândeau să plece în străinătate.

Ion Tudor are 67 de ani şi avea un hectar de teren moştenit de la părinţi. De 10 ani abia mai putea să-l muncească şi nu mai avea nici bani pentru lucrări. Acum l-a dat la asociaţie şi e foarte mulţumit când primeşte produsele agricole şi banii cuveniţi din contract. Plus că terenurile sunt lucrate acum eficient fără pierderile date de hotarele dintre parcele.

"Aveai o jumătate de pogon, mejdină. Acolo rămânea mult pământ nemuncit ,un şanţ între vecini şi vecini şi vecini aşa se forma, acum e totul uniform", a explicat Ion Tudor, locuitor al comunei Şuşani.

Oamenii au fost reticenţi având încă vii amintirile vechilor CAP-uri.

"Am făcut scandal cu nişte persoane cărora nu le convenea. Bă, nu îţi convine, eu dau pământul meu, 4 hectare, sunt foarte mulţumit, vine grâu, am pâine ... La 70 de ani eu să iau sapa în spinare sau să cheltui pensia", a mai spus Ion Mateescu, locuitor al comunei Şuşani.

Peste 30 de tineri din comună au găsit acum şi un loc de muncă bine plătit care îi ţine acasă alături de familie. Lucrează pe utilajele agricole ale asociaţiei. Acum, în Şuşani, funcţionează cea mai mare asociaţie agricolă din Vâlcea. Societatea care lucrează pământurile a semnat 1.100 de contracte pentru aproape 1.000 de hectare. Şi cei care aveau utilaje agricole le-au dat în folosinţă şi primesc bani pentru lucrări. Gheorghe Paidel are 57 de ani şi acum trăieşte liniştit fără a mai avea grija celor 4 hectare şi a maşinilor agricole pe care trebuia să le întreţină. Oamenii primesc de 3 ani produse sau bani după cum doresc.

„48.600 de kilograme la hectar la fiecare sfârşit de an agricol, indiferent că a fost secetă sau a plouat, indiferent că societatea era pe profit sau pe pierdere", a declarat Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani.

"Oamenii care au pământul în asociaţie sunt foarte mulţumiţi şi de fiecare dată cu fiecare an care trece oamenii dau pământul,pământurile se unifică", a explicat Costel Iordache, inginer agricol.

Locuitorii din Şuşani vor să fie un exemplu şi pentru alte comune din judeţ pentru ca sectorul agricol din Vâlcea să se dezvolte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri