Fără căldură din cauza datoriilor. Primăria Severin a fost înştiinţată că va fi sistat agentul termic

Data publicării:
230215 CALDURA SEVERIN

Peste 30.000 de apartamente din Drobeta Turnu-Severin vor rămâne anul acesta fără căldură în calorifere și apă caldă la robinet. Anunțul a fost făcut chiar de primarul din Drobeta-Turnu Severin, care spune că a fost înștiințat de administratorul judiciar al Regiei Autonome de Activități Nuclare că se va sista furnizarea de agent termic către oraș pentru că, mai există stoc de cărbune doar până la finalul acestei iernii.

Peste 36.000 de locuinte, spitale, şcoli, vor fi în imposbilitatea de a furniza căldură iarna care vine.

Administratorul judiciar al RAAN nu a formulat o poziție oficială, însă măsura era una previzibilă având în vedere că are de plătit datorii de ordinul milioanelor de euro către creditori.

Regia de Actvitiăți Nucelare a intrat în insolvență în anul 2013 și are datorii către furnizori de peste 130 de milioane de lei. Administratorul judiciar a decis să închidă 2 investiții neprofitabile pentru a plăti din datorii: Combinatul de Apa Grea care furniza materie primă pentru Centrala de la Cernavodă şi nu mai există comenzi, dar şi Termocentrala de la Halânga, care furniza agent termic oraşului şi care avea nevoie de investiţii de mediu de peste 30 de milioane de euro.

Așa că administratorul judiciar a decis să le închidă, iar din Combinatul de Apă Grea va păstra doar o distilerie și bazinul cu apă grea. Toate aceste măsuri sunt incluse într-un program inițiat de Ministerul Economiei, de închidere a apei grele, care urmează să fie aprobat de Guvern.

''Preconizează o disponibilizare în etape, la sfârşitul lui martie, în aprilie şi în iunie, dar nefiind aprobată încă de către Guvern, nu este oficială.

-Câte persoane sunt vizate?

-Vorbim despre aproximativ 1.800 de persoane.'', a declarat Florin Rogobete, lider de sindicat ROMAG.

Între timp, autoritățile locale încearcă să construiască o termocentrală termică pe gaze și biomasă cu ajutorul unui investitor austriac, însă proiectul este abia la stadiul de studii. Astfel, va mai dura cel puțin 2 ani până când va fi realizată, perioadă în care locuitorii din Drobeta Turnu-Severin nu vor avea cu ce să își încălzească locuințele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri