Grădiniţa din Dobriceni, un pericol pentru copii  

Data publicării:
231214 GRADINITA

Pentru 40 de preşcolari din satul vâlcean Dobriceni, grădiniţa este o clădire veche, cu pereţii crăpaţi, cu cartoane în loc de geamuri şi cu toaleta în curte. Părinţii şi educatoarele se tem pentru viaţa copiilor, pentru că în orice moment există riscul ca tavanele să se prăbuşească peste ei. Autorităţile locale au depus un proiect încă din anul 2009 la Inspectoratul Şcolar Vâlcea pentru a cere finanţare pentru o grădiniţă nouă, însă nu au primit niciun răspuns.

Încăperile au zidurile şi tavanele crăpate, mobilierul este foarte vechi, în loc de geamuri, educatoarele au pus cartoane, iar toaleta unde merg copiii de nici 3 ani este în curte şi nu are niciun geam. Temperatura din toaletă este ca cea de afară. Mai mult, locul de joacă este format dintr-un leagăn ruginit. Chiar educatoarele şi conducerea grădiniţei recunosc că această clădire este într-o stare groaznică.

„Această grădiniţă este într-o stare, pot să spun, avansată de deteriorare. Clădirea este construită din 1930”, a spus Mihaela Cârnescu, director Grădiniţa Dobriceni.

Părinţii micuţilor recunosc că viaţa copiilor este pusă în pericol, însă nu au altă soluţie şi sunt nevoiţi să-i aducă la această grădiniţă.

Autorităţile locale susţin că bugetul primăriei nu permite o astfel de investiţie, să construiască o grădiniţă nouă, şi au întocmit un proiect şi pe care l-au depus încă din 2009 la Inspectoratul Şcoalar Judeţean Vâlcea, dar nu au primit niciun răspuns.

„Clădirea în care ne află este un real pericol pentru copiii care învaţă aici. Măsurile trebuie luate imediat”, a precizat Gheorghe Dumbravă, primar Stoeneşti.

Situaţia este cunoscută la nivelul conducerii ISJ Vâlcea, care susţine că este problema autorităţilor locale să găsească un alt spaţiu pentru că ei nu pot finanţa o clădire nouă.

„Ştim de situaţie, ştim că trebuie reparată clădirea sau demolată, constuită alta nouă. Problema este dacă autorităţile locale au fondurile necesare”, a spus Ion Gherghinaru, inspector general ISJ Vâlcea.

Primarul se gândeşte acum să apeleze la Prefectura Vâlcea pentru a-i dona un modul pentru sinistraţi şi să mute copiii acolo până când se va găsi finanţare pentru a ridica o grădiniţă nouă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri