Grădiniţă în modul pentru sinistraţi. Clădirea în care învăţau copiii este foarte degradată

Data publicării:
191114 GRADINITA IN MODUL

Zece preşcolari dintr-un sat din Vâlcea fac grădiniţa într-un modul pentru sinistraţi. Primarul comunei Şuşani a luat decizia mutării copiilor în acest loc după ce clădirea în care învăţau, veche de mai bine de 60 de ani, era la un pas să se prăbuşească peste ei. Iniţial a fost o măsură provizorie, însă din lipsa banilor pentru găsirea unui alt spaţiu a devenit singura soluţie. Educatoarea a amenajat mica incăpere, iar copiilor a început să le placă, nu şi părintiilor însă.

În vârf de deal, în comuna Şuşani, într-un container mic, albastru, situat în curtea unei grădiniţe vechi cu pereţii şi acoperişul dărăpănate, se aude glasul unor copii care se bucură de cărţile de colorat şi de poeziile pe care le învaţă de la doamna educatoare. Sunt prea mici realizeze unde învaţă şi se bucură de fiecare moment.

Se încălzesc cu un calorifer electric iar doamna educatoare le-a amenajat spaţiul aşa încât să pară un loc primitor pentru cei 10 copii înscrişi la grădiniţă.

''Spaţiul este destul de micuţ dar am încercat să amenajez ca o grădiniţă, să simta şi ei că sunt la grădiniţă.'', a spus Daniela Petrescu, educatoare.

Părinţii celor mici ştiu că nu sunt condiţiile cele mai bune, însă spun că nu au de ales.

''Cum vi se pare spaţiul?

-E cam restrâns, dar nu avem ce face. Decât acasă, mai bine aici.'', a spus un părinte.

''Dacă nu s-a făcut altă grădiniţă ce să facem. Asta e.

-Ce soluţii aveti? Sunteţi mulţumit?

-Nu sunt, dar nu avem ce face.'', a povestit un alt părinte.

Vechea grădiniţă a fost construită în 1964 şi pentru că se afla într-o stare avansată de degradare, cei 10 preşcolari învaţă de aproximativ 2 ani într-un modul destinat persoanelor sinistrate. Ceea ce s-a vrut a fi doar o soluţie de avarie, pare a fi acum din cauza lipsei banilor, singura soluţie pe care o au cei mici pentru a învăţa carte.

''Pentru rezolvarea acestei probleme trebuie construită o nouă grădiniţă în Stoiculeşti. Bani nu avem, trebuie să facem demersuri la Consiliul Judeţean sau la Inspectoratul Şcolar.'', a precizat Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani.

Pentru cei 10 copilaşi, autorităţile judeţene nu au însă în acest moment vreo soluţie. În plus, cred că au condiţii suficiente cei mici ca să continue să înveţe acolo.

''Din câte ştiu eu sunt condiţii acolo. Se poate desfăşura activitatea.'', a declarat Ion Gherghinaru, inspectorul general al ISJ Vâlcea.

Primarul localităţii promite că anul viitor va încerca cu fonduri proprii construirea a măcar 2 încăperi micuţe pentru preşcolari, ca aceştia să nu mai înveţe în modulul pentru sinistraţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri