Sari la conținut

„Iarba elefantului”, planta care aduce o jumătate de milion de euro la CEO

Minerii din Oltenia au descoperit o plantă care va aduce o jumătate de milion de euro la bugetul Complexului Energetic Oltenia. Aceasta a fost adusă din Asia şi se numeşte, " iarba elefantului" sau stuf chinezesc. Potrivit şefilor din minerit, planta va fi folosită anul viitor pentru a produce energie verde.

În total, Termocentrala Rovinari a plantat 11 hectare, anul acesta, pe o haldă de steril. Planta energetică va putea fi folosită însă ca biomasă abia la maturitate, respectiv peste trei ani.

Energia produsă în Gorj va avea o componentă eco, ce va permite obţinerea unor certificate de carbon care ar acoperi cheltuiala pentru 30.000 de tone de monoxid de carbon eliberat în atmosferă. Cum CEO investeşte bani mulţi în achiziţia de certificate verzi, stuful chinezesc de la Rovinari este mană cerească.

Deja avem o primă generaţie, care se poate usca şi dacă arzi 30.000 de tone de biomasă, te scazi cu 30.000 de tone de certificate”, a spus Laurenţiu Ciurel, manager Complexul Energetic Oltenia.

În cazul în care aceste investiţii în certificate de carbon nu ar fi făcute, autorităţile de mediu ar aplica amenzi de 100 de euro pentru fiecare tonă de carbon eliminată în atmosferă şi ar retrage şi avizele de mediu. Compania Oltenia are nevoie de 12 milioane de astfel de certificate, deoarece anul acesta a produs 12 milioane de megawaţi. În momentul de faţă are numai 2 milioane.