În căutarea rădăcinilor. Ioanida Costache învaţă muzica lăutărească cu ajutorul unei burse Fulbright

Data publicării:
040414 MUZICA LAUTAREASCA

S-a născut în România, dar este o americancă get-beget. Cu toate acestea, glasul sângelui a chemat-o înapoi în ţară, unde vrea să cunoască şi să înveţe cultura şi muzica etnicilor săi. Ioanida Costache învaţă muzica lăutărească cu ajutorul unei burse oferite de Ambasada SUA la Bucureşti şi promite că o va promova în America.

Drumul Ioanidei Costache este invers decât al muzicienilor de etnie romă. De obicei ei învaţă să cânte lăutăreşte, apoi studiul îi transformă în virtuozi. Toate marile orchestre ale lumii au în componenţă romi. A cântat mai intâi Mozart şi abia apoi Romica Puceanu.

Ioanida Costache este de etnie romă şi a plecat din România împreună cu familia, în 1985. A absolvit, în 2008, Colegiul de Muzică Amherst, după care a avut un parcurs lăudabil în studiul muzicii. Acum se află în România pentru studiul muzicii lăutăreşti pe care, din vară, vrea să o promoveze în America.

Reprezentantii Ambasadei SUA, cei care plătesc pentru ca ea să studieze muzica romilor, sunt foarte mandri de performanţele sale artistice.

Şi romii din Bănie s-au bucurat când au auzit că muzica lor tradiţională va avea un ambasador în Statele Unite.

Tânăra ar trebui să finalizeze studiile în România la începutul verii, însă este foarte îndrăgostită de muzica lăutărească încât vrea să îşi prelungească şederea pentru a învăţa cât mai multe despre acest gen de muzică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri