Încep protestele la Alro Slatina

Data publicării:
070314 ALRO

Situaţie tensionată la fabrica de aluminiu din Slatina. Peste 1.600 de salariaţi şi-ar putea pierde locul de muncă, după ce conducerea uzinei a anunţat că nu mai poate sustine bugetul pe 2014 şi va închide o parte din operaţiunile companiei. Motivul principal ar fi pierderile uriaşe de anul trecut. Salariaţii vor începe protestele din 12 martie.

Vestea că în prezent există un plan de închidere a unei părţi importante a capacităţilor cheie pentru producerea aluminiului primar a căzut ca un trăsnet peste cei 2.400 de salariaţi ai uzinei de la Slatina. Oamenii se gândesc acum la ce este mai rău. Vor rămâne fără locurile de muncă şi nu vor mai avea cu ce să-şi întreţină familiile.

Comunicatul publicat pe bursa de valori din Bucureşti vorbeşte de reducerea operaţiunilor companiei din cauza: “Lipsa de predictibilitate pentru aplicarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, precum şi o scădere a pieței internaţionale a aluminiului. În aceste condiţii, Alro va trebui să plătească în plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de aşteptat să depăşească cu cel puţin 80 de milioane de lei actuala estimare a Companiei”, se arată în comunicatul Alro.

De aceea, Compania trebuie să elaboreze un plan de închidere pentru o parte importantă a capacităților-cheie pentru producerea aluminiului primar, astfel reducând drastic consumul de energie. Iar acest lucru înseamnă implicit mai puţin angajaţi. Sindicaliştii au făcut deja calculele.

“Hotărârea Consiliului de Administraţie a fost către bursa de valori concretă şi certă că o mare parte din capacităţile de producţie fie se vor închide şi vor fi disponibilizări masive de personal, pentru că Alro nu mai poate susţine cheltuielile cu energia verde şi certificatele verzi”, a spus Constantin Popescu, lider sindicat Alro Slatina.

Probleme de la Slatina nu sunt noi. Înca de anul trecut, managerul Alro trăgea un semnal de alarmă asupra costurilor uriaşe pe care compania le are cu taxele de cogenerare şi certificatele verzi.

Nu mai putem supravieţui cu capacitatea de producţie de astăzi mai mult de 2, 3 luni, pentru că avem o pierdere de circa 7 milioane de dolari pe lună şi practic nu avem cu ce compensa”, spunea Gheorghe Dobra, manager Alro Slatina.

În al 24-lea ceas, salariaţii Alro încearcă să salveze compania şi să înduplece guvernanţii să schimbe legea. Vor fi proteste începand cu 12 martie, mai întâi la Bucureşti, apoi, zi de zi, în curtea fabricii la Slatina. Şi autorităţile locale încearcă să facă ceva pentru firma care susţine de fapt judeţul Olt.

Combinatul din Slatina este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tone pe an. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt în Uniunea Europeană, respectiv Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România. Compania are exporturi în SUA şi ţări din Asia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri