La ghişeul de la stat, ca la bancă

Data publicării:
241214 GHISEU

La ghişeu, fară să te ridici pe vârfuri sau să te apleci pentru a putea vorbi cu funcţionarul care stă pe un scaun la un metru mai jos decât tine. La Craiova, o instituţie a eliminat toate aceste poziţii chinuite şi umilitoare în care trebuie să se pună cetăţeanul pentru a-şi rezolva problemele. Rămân însă restul, zeci de instituţii unde trebuie să te chinui să bagi capul pe o gaură de sticlă pentru a-ţi cere drepturile sau pentru a-ţi îndeplini îndatoririle faţă de stat.

Craiovenilor care au intrat în Oficiul de Cadastru nu le-a venit să creadă că pot fi trataţi şi altfel. Obişnuiţi cu funcţionarul care stă după un geam şi ei la coadă, oamenii au fost încântaţi de noul spaţiu.

„Chiar este o diferenţă, chiar se observă şi ne simţim şi noi mult mai bine”, crede o femeie.

Oficiul de Cadastru Dolj este prima instituţie publică din judeţ care a renunţat la clasicul ghişeu şi l-a înlocuit cu un spaţiu deschis, unde cetăţenii discută de la egal al egal cu funcţionarii publici. Înainte persoanele care aveau treabă la această instituţie nu aveau un spaţiu de aşteptare şi erau nevoite să se înghesuie pe un culoar de nici jumătate de metru pentru a ajunge la ghişeu.

„Pentru a fi trataţi cu respect de salariaţii instituţiei, pentru a se simţi ca de la egal la egal prin aşezarea acestora la acelaşi nivel cu salariatul care le preia solicitarea”, a spus Veronica Popescu, purtătorul de cuvânt al Oficiului de Cadastru Dolj.

La toate celelalte instituţii din judeţ, ghişeul încă tronează.

„Sub demnitatea umană, pentru că până la urmă, indiferent de pregătire, fiecare om trebuie să se bucure de respect şi să se simtă că este o persoană, nu un servil”, spune o femeie.

Specialiştii spun că aceste ipostaze în care este pusă o persoană au un impact psihologic negativ.

„Atunci când un ghişeu public este sub nivelul privirii celui care solicită un serviciu, cu siguranţă poziţia uşor aplecată va genera o atitudine de subordonare şi umilinţă”, a precizat Adriana Rotaru, psiholog.

Şi nu numai open space-ul este o noutate, ci şi sala de aşteptare care are canapele şi scaune noi. Anul acesta, la Oficiul de Cadastru au fost depuse peste 150.000 de cereri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri